Blog
Éttermi és nagykonyhai viszonyok között nélkülözhetetlen, hogy olyan ipari hűtő álljon rendelkezésre, amely minden szempontból megfelel az elvárásoknak. Nem csak a teljesítmény, a méret játszanak döntő szerepet a választáskor, hanem bizony a praktikus kialakítás is. Az éttermekben gyakran rendkívül nagy a hajtás, és korántsem mindegy, hogy a hűtőben tárolt termékekhez milyen gyorsan lehet hozzájutni, megtalálni azokat.
Kezdő háziasszonyként szeretné összeállítani a konyhában használatos eszközök listáját? Vásárlás előtt áll, de nem tudja, mennyi lábas, fazék és keverőedény lenne szükséges, valamint a rozsdamentes edények használatáról is információkra vágyna? A konyhai felszerelések rendkívül széles palettájával találkozhatunk manapság, és a választás sokszor bizony nem is könnyű. Amit mindenképpen érdemes szem előtt tartania, az a minőség, hiszen ezeket az eszközöket nem cseréljük néhány évente.
Ön szívesen süt-főz a konyhában, és lepi meg a családot finomabbnál-finomabb falatokkal? Míg a rohanó mindennapokban hajlamosak vagyunk beérni egy-egy szendviccsel, addig esténként, hétvégén és ünnepnapokon még azok is a konyhapult mögé állnak, akik egyébként tömegétkeztetés keretein belül, vagy a kocsiban egy szendvicset elmajszolva oldják meg az ebédelést.
Otthonunk helyiségei között van egy, ahol általában indulnak a reggelek, itt gyűlik össze a család a fárasztó munkanap után, és a vendégségek fenséges falatjai, valamint lenyűgöző ételkölteményei is itt készülnek. Ez nem más, mint a konyha, ahol a gördülékeny munkavégzés elengedhetetlen feltételeinek számítanak a fazekak és lábasok. A két elnevezés két külön eszközt is takar, és kialakításánál fogva a rozsdamentes fazék legtöbbször olyan ételek készítésére szolgál, amelyekből általában nagyobb mennyiséget szoktunk egyszerre főzni. Jellemzően ilyenek a levesek, a főzelékek, de töltött káposzta is gyakran kerül a fazékba.
A konyhában tevékenykedve van néhány olyan eszköz, amelyek nem hiányozhatnak a felszerelések közül. Néhány lábast, serpenyőt, fazekat, evőeszközöket és fakanalakat mindenki tart otthon, de egy-egy nagyobb vendégség alkalmával rendszerint bebizonyosodik, hogy ezekből sosem elég. Hasonlóképp fontos a mennyiség mellett az is, hogy milyen minőségűek a rendelkezésünkre álló eszközök, mennyire könnyen tisztíthatóak azok. A magas minőség miatt is rendkívül kedveltek a rozsdamentes acélból készült tárgyak, amelyeket sokan csak inox edényként ismernek.
Egy finom húsos egytálétel hétköznap? Esetleg egy fenséges sajt valamilyen különleges bor kíséretében? A konyhában lépten-nyomon szembesülünk olyan alapanyagokkal és teendőkkel, melyek esetében nélkülözhetetlen az evővilla használata . A ma már minden háztartásban, többféle típusban is megtalálható evőeszközről azonban kevesen tudják, hogy sokáig nem is szerepelt az asztalokon, és csak a kés, valamint a kanál szolgálták az étkezés funkcióit. Manapság azonban másként van ez, hiszen a hagyományos villák mellett egy sor másik típus is helyet kap a konyhákban és az éttermek asztalainál.
Konyhai sütés-főzés, kóstolás, vagy az asztalnál történő lakmározás alkalmával elképzelhetetlen, hogy ne álljon rendelkezésünkre az az evőeszköz, amely viszonylag későn jelent meg és terjedt el. Az evő villa elsődleges funkciója az étel megfogása anélkül, hogy zsíros lenne tőle kezünk, de a megfelelő méretre történő darabolás, valamint a finomságok szánkig történő eljuttatása is a villára várnak. Manapság rendkívül sokféle villával találkozunk otthonainkban és az éttermekben, így a hagyományos evő villa mellett olyan típusok is megjelentek, melyek a különféle ételek szervírozásakor és fogyasztásakor játszanak szerepet.
Terítés, vendégvárás, vagy a lábasban rotyogó étel megkóstolásakor csak előkapjuk a kanalakat a fiókból, és máris ellátják a nekik szánt feladatot. Nem mindig étkezési célokat szolgált azonban az evőkanál, sőt, sokáig nem is volt minden háztartásban megtalálható. Manapság, amikor mindennapjainkban többször is használjuk az evőeszközt, elképzelhetetlen számunkra egy olyan világ, ahol nem ismerték azt. Pedig volt ilyen, méghozzá az ókort megelőző időszakban.
Ha napjainkban konyhai eszközökről van szó, akkor az evőkanál egyetlen háztartásból sem hiányozhat. A piaci kínálatban rendkívül széles választékban megtalálható, és gyakorlatilag többféle étkészlet stílusához megfelelőket is beszerezhetünk akár külön vásárolva is. Míg a napjainkban történő felhasználásával kapcsolatban a legtöbben tisztában vannak, azt már kevesebben tudják, hogy nem mindig étkezési célt szolgált az evőeszköz, sőt odáig is sok időnek kellett eltelnie, míg minden háztartásban alapfelszereltséggé vált. Cikkünkben most annak igyekszünk utánajárni, hogy milyen utat járt be az evőkanál a mai szerepéig, és mely kultúrákban mire is használták egészen pontosan.
Miből áll a 18/10-es acél?
18/10-es nemesacélt 72% vas, 18% króm és 10% nikkel alkotja. A króm biztosítja, hogy az acél ne rozsdásodjon és saválló legyen. A nikkel a megfelelő rugalmasságot biztosítja, hogy az anyag ne törjön, pattanjon el. A többi anyaghoz képest kevesebb vastartalom miatt a 18/10-es anyag nem mágnesezhető, és emiatt alapesetben indukciós tűzhelyen sem használhatók. Ennek kiküszöbölésére a 18/10-es anyagból készített fazekak és lábasok aljára nagyobb vastartalmú szendvicstalpat tesz a gyártó.
A vágódeszka egy olyan konyhai felszerelés, melyet többször felhasználhatunk a hozzávalók feldarabolásához. Általában fából, vagy műanyagból készül, és számos méretben megtalálható. Természetesen más anyagból is készülhet vágódeszka, létezik még üvegből, rozsdamentes acélból, vagy márványból készült változat is. Ezeket bár könnyebb takarítani, mint a fa, vagy műanyag deszkákat, keménységük miatt kicsorbíthatják a használt kés élét.
Ha a pohárra gondolunk, akkor képzeletünkben megjelenik egy üvegből, műanyagból, vagy más anyagból készül hosszúkás tárgy, amiből kiihatjuk a benne lévő üdítőt, alkoholos ital, vagy vizet. Természetesen ma már a poharaknak is számos típusa van, melyeket külön névvel is elláttak. Sörös és boros változatról már mindenki hallott, de az alábbi felsorolás tartalmaz néhány igen egyedi, speciális poharat is.
Az emberiség küzdelme a rozsdával a múltban kezdődött, hiszen ami vasból készült, az előbb-utóbb be is rozsdásodott. Egészen a modern korig kellett várni, míg sikerült megalkotni a rozsdamentes eszközöket. Ebből a fejlődésből a konyha is profitált, napjainkban már széles körben elterjedtek az olyan edények, mint a rozsdamentes lábas és a különféle tálak.
A címben is említett konyhai eszközt mindenki ismeri, hiszen ebben sütjük, pirítjuk, vagy pároljuk ételeinket. Ez a 20-30 centiméter átmérőjű eszköz nagy valószínűséggel minden háztartásban megtalálható, de a mai formájának elnyeréséig persze hosszú utat kellett bejárnia. A tisztítási módjaikról már nem is beszélve. Koránt sem mindegy milyen módon fogunk hozzá a makacs szennyeződések eltávolításához.
A tálca egy olyan eszköz, amely minden konyhában megtalálható. Számos olyan tipp és trükk kapcsolódik viszont hozzá, amelyről nem is gondolnánk, hogy ez az egyszerű eszköz szükséges hozzá. Érdemes fejben tartani a következő dolgokat, mert megkönnyíthetik életünk, és egy kis színt vihetnek bele.
A tányér az egyik leghétköznapibb konyhacikk, mindenki ismeri, minden háztartásban megtalálható számos méretben, színben és formában. Ebből esszük a levest, erre merjük ki a főételt, és a desszertet is ezen szervírozzuk.
Vendéglátós körökben rendszerint használjuk az asztali patika kifejezést, ez jelöli ugyanis az éttermek asztalán található fűszertartókat, melyek az ételek utóízesítésére szolgálnak. Az asztali patikához tartozó ízesítőszer-repertoár persze folyvást bővül, de az állandó alapdarabok az ecet, az olaj, a mustár, a bors, a ketchup, worcester és a porcukor. Ez idáig rendben, ezt minden valamirevaló étteremtulajdonos, szakács és pincér tudja. De vajon kinek az asztalán volt először asztali patika, és egyáltalán, miért kapta ezt a nevet?
A rozsdamentes edény mindannyiunk kedvence, hiszen számos pozitív tulajdonságával könnyíti meg az életünket, és teszi hatékonyabbá a munkát a konyhában. Lássunk néhány tűpontos érvet a rozsdamentes lábasok, fazekak mellett!
Kétféle ember létezik. Az egyik a fa vágódeszkára esküszik, a másik pedig a műanyagra, de le kell szögeznünk, hogy mindkét fajtának egyaránt megvannak a pozitív és a negatív tulajdonságai. Azaz, vágódeszka vásárlása előtt érdemes végiggondolnunk bizonyos szempontokat, amelyek számunkra fontosak.
Kemény fába vágjuk a fejszét, ugyanis úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük Nektek a konyhában leginkább nélkülözhetetlen késtípusokat. Felkészültetek? Lássuk akkor, hogy hány féle késnek kell lennie a fiókban ahhoz, hogy mindig kéznél legyen a megfelelő!
Biztosan Te magad is tisztában vagy vele, hogy bevezetésre került egy jogszabály, ami az ételminták tárolását írja elő. Ennek értelmében, ha 29 vagy annál több fő részére készítesz menüt, akkor kutya kötelességed az ételből minimum 100 gramm mennyiséget mintaként elkülöníteni és 72 órán át a megfelelő hőmérsékleten megőrizni. Ennek a határozatnak az a célja, hogy ha az adott társaság egyik tagja ne adj’ Isten rosszul lesz, esetleg a mérgezés tüneteit mutatja, akkor meg tudják vizsgálni az általa fogyasztott ételt.
Miért válasszuk a hazai gyártók gépeit?
Számos hathatós érv szól amellett, hogy ha nagykonyhai gép vásárlását tervezzük, akkor érdemes magyar gyártmányt választanunk. E heti bejegyzésünkben ezeket vesszük górcső alá. Bízunk benne, hogy írásunk hasznosnak bizonyul azok számára, akik hűtőszekrény, főzőüst, vagy más berendezés vásárlását tervezik.
Éttermünk étlapja olyan, akár a névjegyünk; az első benyomás egyik legfontosabb pillére. A vendégek kézhez kapják, amint helyet foglalnak, tehát az étlap valóban egyike a legelső impulzusoknak, amelyek őket érik. Éppen ezért fontos, hogy különös gonddal szerkesszük meg (akár szakértők segítségével). Egy jó étlapból kiváló marketingeszköz válhat!
Ha rendszeresen süttök süteményt, kenyeret, vagy pizzát, akkor minden tekintetben elengedhetetlen tartozéka a konyhának egy professzionális dagasztógép. Bár a tészta dagasztása valóban felér egy félórás súlyzózással, hosszú távon igen megterhelő, monoton, unalmas vállalkozás…
A serpenyő minden háztartásban, illetve természetesen a vendéglátásban is alapdarab. Nehezen elképzelhető nélküle a vendégek kiszolgálása, hiszen van néhány olyan étel, ami kizárólag serpenyőben süthető tökéletesen. E heti bejegyzésükben összegyűjtöttünk Nektek néhány érvet, ami miatt igazán szeretünk serpenyőben sütni.
Az előkészítőben, a nagykonyhában, illetve a mosogatóban egyaránt szükségünk van olyan asztalra, ami lehetővé teszi a csapat hatékony munkáját. Alkalmasnak kell lennie akár egyéni, akár csoportos feladatok ellátására, fontos, hogy kényelmes legyen, és minden szempontból kiszolgálja igényeinket. Első ránézésre nem is gondolnánk, mennyi buktatót rejt egy rosszul megválasztott munkaasztal…
Ha szóba jön a megtakarítás és a költségcsökkentés, a legutolsó sorban gondolunk csak a szeletelőgépre. A szeletelőgép nem túl nagy befektetés, nem túl nagy méretű, és nem áll épp a legelőkelőbb helyen a konyhafelszerelések hosszú sorában. Valójában egy egyszerű masina, azonban pont ebben rejlik a nagyszerűsége!
Napjainkban reneszánszát éli a zsúrkocsi, mely mióta újra felfedezték, egyre több helyen jelenik meg a konyha és akár az egész háztartás hasznos kiegészítőjeként.
Napjainkban a kanál nélkülözhetetlen része az életünknek, hiszen a legtöbb étkezéshez használjuk. De nem volt ez mindig így, meglepően későn jutott el oda az emberiség, hogy ez a kiegészítő minden rendes háztartás része legyen!
Az étkezéshez használt eszközök mindig is fontos szerepet kaptak az emberek életében, hiszen nélkülük bajos lett volna elfogyasztani az elkészült ételt. A kultúránk kialakulása során már az evőeszközök tálalásának is külön etikettje alakult ki. Bár napjainkban hajlamosak vagyunk mindent leegyszerűsíteni, és gyorsan csinálni, egy csodásan dekorált készletből azért mindenkinek jobban esik az étel.