Szita
A rozsdamentes szita az igényes konyha egyik fontos darabja. A sziták nagyon fontosak a liszttel való munka során, hiszen a liszt, mivel nagyon finom porról van szó, hajlamos összeállni. Ez nem egy látható dolog, de bizonyos sütemények, pékáruk esetében fontos, hogy átszitált liszttel dolgozzunk, különben nem lesz olyan szellős, puha a tészta, amilyennek lennie kell. A csomómentesség a mártásokban is nagyon lényeges, ezért, ha liszt szükséges egy mártáshoz, mindig átszitált lisztet adjunk hozzá. A teljes kiőrlésű gabonából készült liszteket nem lehet túl kis lyukú szitán átengedni, mert számos darabka fennakad.
A nagyon finomra őrölt holmiknál azonban ajánlott például a nagyon sűrű szövésű 30 cm átmérőjű, rozsdamentes lisztszita. Nem csak a liszteket lehet szitálni, de bármit, ami őrölt vagy finom szemcsés, esetleg por. A nagyobb süteményekre például egy nagy szita segítségével nagyon szépen lehet a porcukrot esetleg kakaóport, fahéjat vagy mákdarálékot szórni. Lassabb megfontolt mozdulatokkal egyenletesen befedhető a felület. A pizzák esetében is hasznos, ha a lisztet, amiből sütni fogjuk, úgy szitáljuk rá a gyúrólapra. Sokkal puhább tésztát kapunk.
Amikor visszagondolunk, hogyan készültek a nagymamánk konyhájában a sütemények, akkor a lelki szemeink előtt a gondosan előkészített alapanyagok mellett olyan eszközök jelennek meg, mint a nyújtófa, a tollból készült kenőecset és a kör alakú szita.
Bár utóbbiról hajlamosak vagyunk megfeledkezni a konyhai kiegészítők beszerzése során, ha egyszer kipróbáljuk, milyen egy alaposan átszitált liszttel készült piskóta, el sem tudjuk képzelni, hogy megspóroljuk ezt a műveletet.
A retrónak tartott rozsdamentes szitával ugyanis az összeállt liszt csomómentes és puha lesz. Gyakran észre sem vesszük, hogy a liszt tárolás közben összeállt, ezért jobb, ha átszitáljuk, mielőtt hozzáadjuk a további összetevőket.
Persze erre nem minden esetben van szükség, de vannak olyan péksütemények és légies tészták, melyeknél ennek hiányában nem érjük el a kívánt állagot. Kevesen tudják, hogy a pizzatészta is teljesen más lesz, ha a felhasznált lisztet átszitáljuk.
A szitaválasztásnál az átmérő mellett érdemes figyelembe vennünk a lyukak méretét. Gondoljuk végig, általában milyen liszttel dolgozunk, hiszen egy teljes kiőrlésű liszthez nem használhatunk ugyanolyan lyukméretű szitát, mint a finomra őrölt társához.