Anyaga: üveg
(az űrtartalom csordultig töltve értendő)
Az utóbbi évszázadokban az alkoholfogyasztás körül kultúra alakult ki. Persze fontos, milyen típusú italról beszélünk. A röviditalok közül ez a pálinkára, a kisebb alkoholtartalmúak esetén pedig a borokra vonatkozik – ízlés kérdése, ki melyik mellett teszi le a voksát.
A pálinka napjainkra hungarikummá nőtte ki magát. Az első, égetett szeszes italokra vonatkozó bizonyítékok a 14. századból származnak, amikor még az égettbor kifejezést használták. Ez idővel kiterjedt a bor, a gabona és a gyümölcsös szeszes italokra.
Bármilyen tömény ital mellett döntünk, a szervírozáshoz különleges poharakat kell elővennünk a konyhaszekrényből, ami általában a snapszos poharakat jelenti. A neve azzal van összefüggésben, hogy a töményeket jellemzően egy húzásra isszuk meg, amihez alkalmazkodik az űrmérték. (Ez általában 3 vagy 5 cl-t jelent, de itthon az angolszász hatásnak köszönhetően 2 vagy 4 cl-es változattal is találkozhatunk.)
A talpas változatok helyét átvették a talpnélküliek, amelyekből a legtöbben az üvegből készülteket választják – a vendéglátóhelyeken és a háztartásokban egyaránt. Az élmény akkor lesz teljes, ha a kis poharakat előzetesen behűtjük – ebben az esetben komfortosabb a fogyasztás a füles snapszos poharakkal, mert így kisebb felületen érintkezik a bőrünk a fagyos üveggel.