Van néhány szokásunk, ami alapvetően más nemzeteknél is él. Ezek közé tartozik a welcome drink fogyasztása – bár jelentősen különbözik, melyik országban milyen italt kínálnak üdvözléskor. A legtöbb magyar első gondolata ennek említésekor a pálinka (esetleg a gyógynövényekből készült röviditalok). Persze érthető, hogy vannak, akik inkább valami könnyedebb „műfajjal” szeretnének indítani – sőt, később is e mellett maradnak meg.
Figyelmes vendéglátóként jobb, ha nem erőltetjük egyik vagy másik alternatívát, hanem alkalmazkodunk a vendégeink kéréséhez. Ha rutinosak vagyunk, és ismerjük a hozzánk érkezőket, akkor persze különböző italokkal készülünk.
De van egy dolog, amire az ital típusától függetlenül szükségünk van: a szervírozáshoz használt, megfelelő űrtartalmú pohárra. Tévedés azt gondolni, egyszerű feladatunk van, amikor választásra kerül a sor, hiszen a kínálatban rengeteg opciót találunk.
Például a kisebb, füles változatokat, a jelöléssel ellátott termékeket vagy a finom vonalvezetésű, Y alakú kispoharakat. A döntésnek a vendéglátóhelyeken nagyobb szerep jut, hiszen itt minden apró kellék hozzátesz egy kicsit a rólunk kialakult összképhez.
Az Y pálinkás poharak tökéletesek azokra a helyekre, ahol az egyszerűséget követik, és 2 vagy 4 cl-nyi italt szervíroznak. (Igaz, hogy ezekbe a poharakba csordultig töltve 5 cl is belefér, de ez nem túl elegáns megoldás.)