Habkártya
A cukrászok és háziasszonyok egyik nagy segítője az egyszerű, de nagyszerű habkártya. A habkártya nem más, mint egy kis lapocska, amellyel a habokat, krémeket a süteményekre juttathatjuk, eloszlathatjuk, leszedhetjük a fölösleget és némileg díszíthetünk is.
Készül rozsdamentes fém kivitelben is, de az inkább a meleg csokoládékrémek felvitelére, eloszlatására szolgáló cukrászati eszköz, a sima habkártya mindig műanyag. Ami nagyon változatos az a habkártya mérete. A kicsike kártyáktól egészen a széles darabokig, minden megtalálható, hiszen egy mini tortát nem lehet egy 215X125 mm-es méretű eszközzel precízen elkészíteni, valamint egy hatalmas tortát iszonyú macerás feladat lenne egy kicsike, 100X70 mm-es kis kártyával simogatni.
A habkártyák esetén nagyon fontos, hogy a simító felületük ne sérüljön, ezért ne tároljuk őket kések, vagy egyéb kemény és sérülést okozó eszközökkel egy helyen, ömlesztve. Ha a habkártyán bemélyedés keletkezik, akkor lehúzáskor ott habtöbblet marad egy csík formájában, ugyanúgy, ahogy a recés él is csíkozza a felületet. Létezik fogazott habkártya is, ennek pont az a lényege, hogy sávos felületet hozhassunk létre vele.