Fakanál, keverőkanál
A fakanál olyannyira nélkülözhetetlen eszköz a konyhában, mint a fazék vagy lábas, de mondhatnám akár a vízet vagy a sót is. A keverőkanalat vagy lapátkanalat is az étel mozgatásához, kavaráshoz használjuk, mint a fakanalat, csak a keverőkanál készülhet mesterséges szilikonbevonatú műanyagból vagy speciális műanyagból, míg a lapátkanál általában rozsdamentes acélból, addig a fakanál csak fából készül.
Az igazi tartós fakanalat gőzölt bükkfából készítik, de más egyéb egyenes szálú, görcsmentes fa is alapanyagként szolgálhat. Nyilván a feldolgozásra kerülő fa fajtája és az alapanyag minősége nagyban befolyásolja a fakanál élettartamát. A gyengébb minőségű fakanalak könnyebben vetemednek, csavarodnak és repednek, viszont ezért olcsóbbak is mint a tartósabb, gőzölt bükkfa fakanalak. A fakanál hosszúságában nagyon nagy választék kapható, egészen a 20 centiméterestől a 150 centiméteresig nyelének vastagsága arányos a hosszúságával azért, hogy megfelelően erős legyen a nagyobb mennyiségű étel mozgatásához. A fakanál fejformája kerek vagy szögletes, úgynevezett evező formájú. A kerekfejű fakanalak jobban illeszkednek a fazék aljának kialakításához, míg a nagy méretű szögletes evező formájú fakanalakat a főzőüstökben készített ételek kavaráshoz használják előszeretettel. Előnyük, hogy természetes anyagból készülnek így a hő hatására nem oldódik ki belőlük semmilyen káros anyag.
Manapság egyre jobban elterjed a műanyagból és rozsdamentes anyagból készülő keverőkanalak használata.
A rozsdamentes keverőkanalakat főleg nagykonyhai környezetben használják, ahol fontos a hosszú élettartam, vagy olyan ipari felhasználás során, ahol a keverés közben a nagy mennyiségű étel tömege alatt sem törik el. Ezért rozsdamentes anyagból szinte csak nagyméretű keverőkanalakat gyártanak. A rozsdamentes kanalak könnyen tisztántarthatóak, nem repednek el, nem deformálódnak, és nagyon hosszú ideig használhatóak, ezért gazdaságos befektetés.
Műanyag keverőkanalak alapanyaga elég sokrétű, ugyanis bírnia kell a magas hőterhelést és nem szabad, hogy az egészségre káros anyag oldódjon ki belőle. Nagyon eltrejedt termék, mert sokféle formában és hosszúságban készítik, így minden főzési feladatra megvásárolható a leginkább alkalmas termék. Hátránya, hogy megolvadhat, és kiszőrösödhet az anyaga abban az esetben, ha például véletlen benne felejtjük sütés közben a serpenyőben.