100 cm hosszú fakanál (fejjel együtt)
Kerek fej, 14,5 cm átmérővel
Anyaga: bükkfa
Vannak olyan eszközök, amelyek az elsők között szerepelnek, amikor a konyha felszerelésére kerül a sor. Ezen a listán előkelő helyen van a fakanál, ami nemcsak a háztartásokból, hanem a nagyobb konyhákból sem hiányozhat.
Akár éttermekről, akár közétkeztetési feladatokat ellátó helyről van szó, a gyakori fogások között megjelennek a levesek, illetve a pörköltek, amelyek a kívánt ízvilágot csak a megfelelő keverés mellett nyerik el. Ehhez persze olyan hosszú nyelű eszközre van szükségünk, ami leér a fazék aljáig.
A fakanalat a legjobb eszközként tartjuk számon, ha az ételek keveréséről van szó. Nem véletlenül, hiszen elég erős, így tökéletes segítség a sűrű ételek elkészítéséhez is, ugyanakkor puha, vagyis nem sérti meg az edény alját.
Az is mellette szól, hogy nagyon jól bírja a hőt, tehát nem melegszik át – és nem égetjük meg a kezünket, amikor megfogjuk a nyelét. Bár az elmúlt évtizedekben a műanyag személyében versenytársa talált, de ez nem rendelkezik olyan jó szigetelési tulajdonságokkal, ráadásul a fa sokkal elegánsabb megoldás.
Persze az olyan helyeken, ahol naponta akár több száz ember ellátásáról gondoskodnak, a hatékonyság miatt minden főzéshez használt berendezést és felszerelést az átlagosnál nagyobb méretben szereznek be. Ez érvényes a fazekakra, lábasokra, késekre, és természetesen a fakanalakra is.