Vágólap – funkció, design, higiénia
A vágólap és a kés vonatkozásában is nagyszerűen helytáll a párosával szép az élet mondásunk, amely ez esetben konyhai megvilágításból érhető tetten. Habár szinte megállíthatatlan ütemmel változó, módosuló világunkban a gasztronómiai trükkök tárháza is szüntelenül bővül, mégsem feledkezhetünk meg arról, hogy ezek az újító szándékok minden esetben a tevékenységek könnyebbé tételét szolgáló módon lépnek képbe, értünk…
Egyszer volt, hol nem volt a vágólap őse?
Szoktuk hallani azt a megjegyzést, mely szerint: tulajdonképpen nincsenek is teljesen új elgondolások és megvalósítások, csak egy-egy régi tárgy továbbfejlesztett verziójáról beszélhetünk. Ezzel a nézettel sokan vitatkoznak, azonban ha magunk elé képzelünk egy természetes körülmények között élő régi korok emberét, aki a napi „menün” ügyködve faragja, szabdalja az egytálétel alapanyagait egy tőkén, akkor talán nem állunk messze attól a kijelentéstől, hogy mindez a vágólap ősét is jelentheti.
Szakosodás, széles választék, munkakönnyítő eszközök
Ma már a nagyfokú specializációnak köszönhetően kevésbé mérvadó és lényegbevágó hozzáállás az „önellátás minden téren” módszere, tudniillik nagy általánosságban lejegyezhető, hogy nem magunk készítjük a ruháinkat, különféle használati tárgyainkat és sokszor az ételt sem szorgos kezeink helyezik a családi asztalra, hanem egy étteremben fogyasztjuk el a finomabbnál finomabb táplálékokat.
Az online vásárlási lehetőségeknek köszönhetően ma már az sem kitét, hogy elgyalogoljunk egy szaküzletbe és ott vételezzük szemre a kiválasztott tárgyakat, eszközöket, hanem néhány kattintás és képnagyítási potenciál segítségével megtekinthetjük a konyhánkból hiányzó garnitúrákat, vagy egyéb még hiányzó, illetve kárbament, így pótlásigényes eszközünket.
Az élmény az alapoknál startol… vagy az alapanyag szeletelésnél?
A jó kés mellé jó vágólap is szükséges, különben nem biztos, hogy a legkellemesebb élmények fűződnek konyhai sürgés-forgásunk köré. A rusztikusabb stílus kedvelői számára a favorit a „kemény fából faragott” vágódeszka, amelynek minőségi előállításához egy sor precíz műveletre van szükség a faanyag táblásításától, a szorítókkal történő ellátottságon át a felszín professzionális lekezeléséig.
Műanyag vágólap – praktikum a „gyorskor” emberének
A műanyag széles térhódító hadjárata sem mentes a sikerektől, hiszen egyre több háztartásban választanak plasztik felszereléseket, ugyanakkor tisztításuk sem jár sok macerával, amely már szinte alapvető elvárásként tűnik fel a gyorskor emberének életében, hiszen nem sokan engedhetik meg magunknak a kifinomult mozdulatokkal megfűszerezett alaposságot és a körülményes, sok hercehurcával járó ételkészítési órákat a ház főzőhelyiségében.
A műanyag vágólap színe, habár tetszetős, mégsem véletlenszerű, hiszen a szép látvány mellé célszerűség is kapcsolódik.
Hogyan?
A szín, ami nem csak tetszésfokozó
A műanyag vágólapok színei egyben a felszeletelendő, aprítandó élelmiszerek típusát is jelölni hivatottak. Minek ez a nagyzás és pazarlás? – Kérdezhetik páran. Ha azonban a higiéniára gondolunk, akkor már nem ez a legyintős kézmozdulat bukkan fel először, hanem az egyetértéses bólogatás.
A főtt- és nyers hús, a saláták, zöldségek és gyümölcsök, a pékáruk és a tejtermékek egy lapon történő felvágása csöppet sem bizonyul a legtisztább körülmények között lezajló készületek soraiba. Ha sikerül beszereznünk (amennyiben igényt tartunk erre, természetesen) egy színkódos vágólap szettet, ha lehetséges tartóval, amelyet könnyen elérhető helyre, a kezünk ügyébe helyezünk a munkapulton, akkor az eredménnyel bizonyára nem leszünk elégedetlenek, sőt…
Egyszerű nagyszerűség
Természetesen az ízlések és pofonok elve alapján, minden konyhaimádó a saját elvárásmércéjéhez igyekszik igazítani a felhozatalt, és a mustra folyamatában figyelembe veszi az alapanyagot, a formát, a színt, a praktikus ügymenetet nem akadályozó kiformáltságot egyaránt. Ekkor ki-ki találkozik a maga igényeihez leginkább igazodó példányokkal.
Van, aki az edzett- vagy éppen a szatinált üvegből készült vágólap mellett teszi le a voksát, megint mások a bambuszanyagú, vagy a gránitkőből készült változatra esküsznek.
A stabilitás, az ingadozás- és csúszásmentesség fontos lehet ilyenkor. Az, hogy egy vágólap fel van vértezve még olyan extraopciókkal, mint példa gyanánt a morzsarács, a tárolófiók, amelyben a fölösleg gyűjthető; hogy kerek, vagy szögletes formájú; hogy mintákkal, motívumokkal felékesített-e az adott vágólap, az már tényleg hab a tortán.