Csatos üveg - Trendi vagy hasznos?
Ki ne képzelte már el azt, hogy sok ideje van és mindenféle színes-szagos folyadékban, olajokban úszó magvakat rak el a spájza hűvös mélyére, amiket bármikor előkapva ízletes salátákat, ételeket készíthet a családnak, vendégeknek? A csatos üvegek nem csak a szemnek tetszetősök színes, ezerféle tartalmukkal, de nagyon hasznos kis tárgyak melyekben sokfajta romlandó ételt tárolhatunk. biztos mindenki látott már olyan filmet, amikor egy angol vagy amerikai kisváros cukorkaboltjában a kisgyermekek tátott szájjal nézik a sokfajta, színesebbnél-színesebb csatosüvegeket, melyekben az édességmenyország összes lakója megtalálható.
Ugye milyen sokoldalú lehet egy csatosüveg?
Az üvegedényeket már régóta használjuk tárolásra, de csak a múlt század fordulóján fogalmazódott meg a kérdés, hogyan lehetne még őket jobban hasznosítani, még zárhatóbbá tenni a benne őrzött anyag minőségének megőrzése érdekében.
Nicolas Appert, William Charles Ball és testvérei, majd Alexander Kerr sokat dolgoztak azon, hogyan legyen jól zárható és működő a rendszer. sokat köszönhetünk nekik abban, hogy eljutottunk akár a csatos, kár a fémkupakkal záródó verzióig.
Az üvegyártás egyébként ókori technológia, mely szilícium tartalmú anyagokból hozza létre az üveget. Nagyipari körülmények között már nagyon különleges és strapabíró darabokat lehet készíteni. Az alapanyagok (homok, szóda, nátrium-szulfát, mészkő, bórsav, stb.) felhevítése után a forró massza, folyékony üveggé alakul, melyet ilyenkor lehet formázni. Régen üvegfúvással, napjainkban hengerléssel, extrudálással, öntéssel, sajtolással, vágással alakítják ki a kész terméket. Manapság már viszonylag könnyebb a gépesített palackkészítés, mely pillanatok alatt alakítja át az izzó anyagot, formázza.
Azóta már mindannyian tudjuk, hogy a műanyag tároló rendszerek nem annyira megfelelőek, a különböző vegyi anyagok miatt, bár egyes műanyagok biztonságosabbak, mint a többiek.
Az ételek megromolnak, a fűszerek elveszítik frissességüket, ha nem megfelelően tároljuk őket.
Az ételek íze romolhat és tápértékük csökken, ha nem megfelelően tárolja őket. A hideg helyen tárolt ételek tovább maradnak frissek, mint azok, amelyeket hőforrás - kályha, fűtőtest vagy melegvíz-tartály - közelében vagy éppen a tűző napon tartanak.
A száraz élelmiszereket (pl. liszt, cukor) kifejezetten érdemes légmentesen zárt tartani.
Kiválóan alkalmas befőttek, lekvárok, savanyúságok eltevéséhez, de kekszek, magok és babfélék tárolására is kiválóan alkalmas.
Többször felhasználhatók, tökéletesen záró tetővel rendelkeznek, és már különböző formájú és nagyságúak kaphatók.
Tudtad, hogy több módon lehet használni egy befőttesüveget, mint ahogy azt régen a konzervipar szereplői elképzelték? Ezek az erős, különböző formájú, méretű, színű üvegek viszonylag olcsón megvásárolhatók, és ha nem törjük össze éveken keresztül hasznos tárunk a tárolásban.
Természetesen egy csatos üveget nem csak ételek tárolására tudsz használni, hiszen egy esküvő alkalmával remek köszönő ajándék lehet egy szépen feldíszített üveg, de lakás vagy kerti dekorációnak is kiváló.