Grill serpenyő - Újabb kacat a konyhában?
A grill serpenyő elnevezés hallatán, lehet, hogy sokunknak az ugrik be: Na, már megint egy újabb kacat a konyhában! Pedig nincs igaza a szkeptikusoknak, hiszen a grill serpenyő kiváló választás akkor, ha beltéren sem akar lemondani az ember kedvenc ételeinek grill-módon való elkészítéséről.
A nyári szezon elmúltával sem kell lemondani a grillezés örömeiről, baráti összejövetelekről, kedvenc grill ételeink élvezetéről, hiszen, ha rendelkezik konyhánk egy grill serpenyővel gyerekjáték lesz visszahozni akár télen is a kerti-parti érzést. Számtalan változat közül lehet választani, mint nehéz öntöttvas serpenyő vagy a kisebb súlyú verzió, de van duplarácsos változat is, amelyben nagyobb mennyiségű ételt is grillezhetünk.
Egy jól megválasztott grill serpenyő egy életet is kiszolgálhat, emellett pedig finom, egészséges grill ételeket készít. Egyszerű a használata, mely pár lépésben, könnyen elsajátítható.
Válassza ki a megfelelő darabot. A serpenyők két alapméretben kaphatók. Az első fajta egy hosszúkás alakú, és megfelel nagyobb mennyiségű étel kezeléséhez. A másik mérete kisebb, egyetlen fogantyúja van, az átmérője pedig kb. 30 cm. Ezek ideálisak családi vagy egyszemélyes főzésekhez, és nem foglalnak sok helyet.
Az öntöttvas verzió általában a legjobb választás, mert a nagy súlya lehetővé teszi, hogy versenyezzen a hihetetlenül magas hőmérsékletet elérő szabadtéri grillezéssel.
Ha megvan az igazi, távolítsuk el a védőbevonatot. Ha van. Az öntöttvas edények gyakran kapnak védőbevonatot, hogy azzal megakadályozzák a rozsdásodást az üzletek polcain. Távolítsuk el ez a bevonatot a felhasználás előtt súrolással, bő vízzel leöblítve.
A grillezés megkezdése előtt a serpenyőt hasznos felkészíteni a munkára. Ehhez öntsünk valamennyi növényi olajat a serpenyőbe, majd egy papírtörlővel dörzsöljük át. Így egy vékony réteg, filmszerű bevonat keletkezik, mely után a serpenyő használatra kész lesz.
Ha ezzel készen vagyunk, kezdődhet a grillezés a kintihez megszokott rendszerint. Egy valamire azonban figyeljünk: ha van szagelszívó érdemes előre bekapcsolni, vagy kinyitni egy ablakot, hiszen a hatalmas hő illetve szagok így könnyebben tudnak távozni.
Használat után tisztítsuk meg a grill serpenyőt, távolítsuk el az esetleg ráégett szennyeződést, ételmaradékokat.
Fontos, hogy a grillezési kedv elmúltával hogyan tároljuk a serpenyőt. A tisztítás után alaposan szárazra kell törölni, nehogy elkezdjen rozsdásodni. Opció lehet, még, hogy egy minimális olajat beledörzsölünk, hogy a jövőre nézve is megőrizze jó teljesítményét.
Az öntöttvas anyagból készült változat mellett léteznek már kiváló minőségű tapadásgátló bevonattal ellátott, könnyű, öntött alumínium változatok. A nagy teherbírású alumínium konstrukció elősegíti az egyenletes hőeloszlást, gyors főzéssel kombinálva, miközben energiát takarít meg.
A mély barázdák elősegítik a hiteles grill ízt, míg a rozsdamentes acél fogantyúk sem égetik meg használat közben a kezet. A barázdák abban segítenek, hogy zsír vagy az olaj gyorsan elfolyjon. Egyes típusok mosogatógépben is tisztíthatók.