KAPCSOLAT          AJÁNLATKÉRÉS

Blog

Az élet fontos dolgai termoszban, avagy a hő utazása

2017.06.01 12:17

Biztos téged is mélyen érint az a probléma, hogy a frissen megvásárolt kávéd mire beérsz a munkahelyedre hideg fekete löttyé változik. Mi lehet erre a megoldás? Egy termosz talán?

Emlékszem, amikor kicsi voltam csodálkozva vettem észre, hogy az egyik nap a teát forrón tartó edényke a következő napon a szőlőlevemet tartotta hidegen. Mégis hogyan lehetséges? Van rajta valami kapcsoló?

Miért fantasztikus találmány a termosz, és hogyan működik?

A termoszt Sir James Dewarnak köszönhetjük, aki kikísérletezte nekünk ezt a szerkezetet. 1872-ben találta fel a róla elnevezett Dewar-palackot, amely a mai termosz őse volt: az edénynek dupla üvegfala van, melyek között vákuum található, ez biztosítja a jó hőszigetelést. Egy pohárban lötykölődő kávé közvetlenül érintkezik a felett lévő levegővel, megkezdődik az áramlás, a kávé veszít hőmérsékletéből. Ha azt akarod, hogy a kávéd meleg maradjon meg kell állítani a hővezetés, konvekciót és sugárzást.

A vacuum flask is a bit like a super-insulated jug. A termosz egy kicsit olyan, mint egy szuper-szigetelt kancsó. Most versions have an inner chamber and an outer plastic or metal case separated by two layers of glass with a vacuum in between. A legtöbb változat egy belső kamrából és egy külső rétegből áll, melyet kívül tetszetős, vagy praktikus borítás fed.

Egy termosz megvásárlása során a következőket érdemes számba venni, bár nem korántsem olyan nagy összeg, mint egy dagasztó gép ára, de bosszantó, ha nem felel meg a funkciójának. A legfontosabb tehát az mire szeretnénk használni (ipari használat, családi, baráti kirándulások, kisgyermeknek szánjuk)? Fontos, hogy milyen hosszan tartja a hőt, milyen a kivitelezése. Inkább válasszunk drágább változatot, mint hogy azon bosszankodjunk, hogy sportolás, vagy hegymászás közben a nyakunkba csöpög a benne tárolt ital. Screw-on stopper.

Ha sok időt töltünk a szabadban, vagy egyszerűen csak élveznénk csésze forró teát vagy kávét a munkahelyünkön, válasszuk ki a JÓ termoszt.

Ha ételt is szeretnénk benne tárolni érdemesebb a szélesebb szájút választani, de ha csak italokat, akkor elég a szűkebb verzió is.

Fém legyen vagy műanyag?

Fém flaska - egy praktikus és tartós megoldás. Gyártásához rozsdamentes acélt használnak, mely nem korrodál. A műanyag változat nem a legjobb megoldás. Először is, a műanyag rossz hőtároló másodszor, ez nagyon törékeny, és összetörhet.

Dugós vagy csavaros kupakos? A dugó nem a legjobb megoldás, szivároghat és nem zár tökéletesen, míg a csavarossal sokkal egyszerűbb az élet.

Ha veszel egy termoszt mindenképpen nézd meg nincs-e rajta látható hiba vagy karcolások -ezek jelentősen befolyásolják a teljesítményt. Érdemes beleszagolni – ha lehet- nincs-e már eleve valamilyen szaga a terméknek.

Nagyon fontos a termosz tisztántartása, hiszen senki sem szeretné, ha flaska belsejében a kávé zacc esetleg összekeveredne a finom húsleves zamatával.

Mivel ez egy elég zárt szűk rendszer nehéz a tisztítása. Érdemes venni egy hosszúszárú kefét, de használhatsz még szódabikarbónát és ecet. Tegyél a termosz aljára egy kis ecetet, adj hozzá szódabikarbónát egy kis vízzel. Nem kell megijedni nagy lesz a habja, de minden szennyeződést lemar. A jég és só kombinációja pedig egy kis shakeléssel egybekötve biztosan leszedi az egyéb lerakódott szennyeződéseket is.