Úri huncutság a borhűtő?
Közeledik a nyár. Tehát éppen itt az ideje, hogy a lakásban összevissza lerakott, karácsonykor kapott díszszatyrok tartalmát végre rendszerezzük, felkészüljünk a nyári bulikra. Jó kis móka.
Ha a kínálatot végig nézve rájössz, hogy nem vagy egy nagy borszakértő, azért azt talán még te is tudod, hogy egyes borokat érdemes, sőt ajánlott hűtött helyen tárolni. Ha nincs borospincéd, ne aggódj: fektess be egy borhűtőbe. Boraid meghálálják.
A különböző borokat különböző hőmérsékleten érdemes kínálni, ez nem felesleges urizálás, hanem a bor savtartalmának érvényesülése miatt fontos.
- vörös bor 14-18 °C
- likőrborok 12-14 °C
- fehér bor 10-12 °C
- rozé, siller bor 8-10 °C
- pezsgő 7-8 °C
Azonban mielőtt borhűtő vásárlásra adja a fejét az ember, van néhány dolog, amivel érdemes tisztában lenni.
Az első kérdés: biztos, hogy szükségét érzed annak, hogy befektess egy ilyen szerkezetbe? Nem csak egy harmincnyolcadik felesleges dolgot veszel meg? Néz körül, ha átlagosan több mint 20 üveg bort látsz, akkor elérkezett az ideje egy hűtő vásárlásának, mely stabil tárolási hőmérsékletet ad még drasztikus emelkedés vagy csökkenés esetén is. Egyébként felejtsd el.
A következő kérdés, hogy milyen előnnyel jár egy borhűtő használata? Miért ne tartsuk simán a szekrény tetején vagy a rendes hűtőben a borokat? A válasz egyszerű: a borok törékeny „jószágok”. Érzékenyek a hőmérséklet, a fény és a páratartalomra. A borhűtőben tartás ideális és állandó hőmérsékletet, ideális tárolási körülményeket ad. A konyhai hűtő túl hideg és nem elég nedves, míg a szekrény túl meleg és túl száraz is lehet.
A borhűtő biztosítja az ideális beállítást a bor megfelelő tárolásához, állandó és megfelelő hőmérséklet, stabilitás, vízszintes tárolás, sem a fényeknek, sem a hőnek nincs kitéve.
Mit vegyél még figyelembe, ha borhűtőt keresgélsz?
Mekkora helyre tudod betenni- ne csak azt számold, mennyi üveget tárolnál benne, de a helyét is érdemes előre kinézni. Figyelni kell milyen zajkibocsátása van, hogyan szabályozható a hőmérsékelt, könnyen kezelhető és megbízható legyen, illetve az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen a kinézete.
Ha megvan a kiválasztott modell, és már a helyére is került jöhet a „lakberendezés”.
Legegyszerűbb rendszerezés: szín és stílus szerint - fehér (könnyű, testes és Barrique), vörösek (könnyű, gyümölcsös, robusztus és testes), pezsgő. De lehet akár úgyis, hogy dessszert borok a tetején, lejjebb pedig a népszerű, gyakran fogyasztott italok.
„Az ivásnak egy törvénye van: bármikor, bárhol, bárhogyan. Komoly idő, komoly ember, komoly nép számára ennyi elég. Ma, sajnos, ezzel a törvénnyel a legnagyobb visszaélések történnek. Hallottam, hogy valaki nyáron alkonyatkor a lugasban szentgyörgy hegyit ivott, és közben újságot olvasott. Ha nem szavahihető ember mondta volna, azt hinném, hogy hazudott. Nyáron alkonyatkor a lugasban szentgyörgyhegyit inni, ez az élet nagy ünnepélyes pillanatai közé tartozik. Ilyenkor az asztalt le kell takarni sárga vagy rózsaszín abrosszal, a vázába virágot kell tenni, éspedig ciniát vagy napraforgót, és egészen nagy költőt kell olvasni, Pindaroszt vagy Dantét vagy Keatset. Aki az ilyen pillanatokat nem ismeri fel, azt elveszett embernek lehet tekinteni.” (Hamvas Béla 1945.)