Miért pont elektromos sütő?
Elektromos vagy gázzal működő? Egy nagyobb beruházás előtt az ember százszor meggondolja, hogy mire költi el a pénzét, és a kiválasztott gépezet valóban a legjobb választás-e?
Amikor kiválasztunk egy tűzhelyet, akkor valószínűleg szembe kell néznünk azzal a dilemmával, hogy gáz legyen vagy elektromos? Melyik a jobb? Erre nem lehet egyből rávágni a választ, mely sok mindentől függ: teljesítmény, biztonság, ár-érték arány, energiafogyasztás, ezek mind olyan tényezők, amelyek befolyásolni fogják a választást.
Tehát, ha nem ért annyira a főzéshez, mint Gordon Ramsay, ezt a néhány sort érdemes elolvasni.
Mire figyeljünk egy új gép vásárlása előtt? Miért jó választás az elektromos sütő?
Az elektromos gépek nagy népszerűségnek örvendenek a szilárd tüzelőanyagokkal működő kályhák kiváltása okán. A régi eszközök fenntartása, karban- vagy tisztántartása igen macerás, sok szeméttel járó, nem szeretem munka.
Az elektromos szerkezetek működtetése a felhasználási helyen nem jár piszokkal, porral, a beépített kapcsolók, szagelszívó rendszerek végtelenül megkönnyítik a munkánkat.
De kinek köszönhetjük ezt a jóságot?
Az első, elektromos fűtéssel működő szerkezeteket az 1800-as évek második felében készítették el. George B. Simpson 1895-ben mutatta meg találmányát, a kanadai Thomas Ahearn 1892-ben nyújtotta be szabadalmát, de a gáztűzhellyel ellentétben a villanytűzhely lassan terjedt el, részben a szokatlan technika, valamint a városok elektromos hálózatának fejletlensége miatt. Szerencsére azóta ezen sikeresen túlléptünk, és azóta már megjelentek az elektromos sütők Y-generációja is.
Pro kontra: gáz vagy elektromos
A háziasszonyok egy része azt állítja, hogy a gázzal való főzés azért jobb, mert könnyen állítható a láng, hatékonyabb, míg az elektromosnál lassabban reagál a rendszer. Egy már meglévő gázrendszerhez könnyű csatlakoztatni a gázsütőt, míg az elektromosnál plusz követelmények is lehetnek.
Egy elektromos sütő használata nem jár esetleges veszélyekkel, míg a gáznál nem szabad elfelejtenünk a gáz potenciálisan veszélyes jellegét.
Bár kinézetre talán nem sok különbség van a mostani dizájnok között, azért egy elektromos sütő szép üvegfelülete nagyon tetszetős tud lenni, és egyszerű használata (gomb be-ki vagy teker) szintén szimpatikus tud lenni. Könnyebb tisztítani az elektromost, mint gáz változatát- ez még szintén lényeges előnye lehet.
Habár könnyebben kezelhető és alacsonyabb az árfekvése, az elektromos sütőkkel készített étel lassabban készül el. Ez különösen azért fontos, mert a sütő megfelelő beállítását amúgy is nehéz eltalálni, mivel nincs nyílt láng.
Egy másik nagy hátránya, elektromos tűzhelyeknek: az áramkimaradás. Ebből adódóan akkor nem lehet használni, hiszen ezek az eszközök nem rendelkeznek tartalék áramellátással. Egyébként, ha kinyitod a sütő ajtaját és jobban megnézed láthatod az alul futó vezetékeket, melyek a meleget okozzák, de egyes modellekben már ventilátort is észre vehetünk, mely segít eloszlatni és egyenletessé tenni a hőt.
Kulináris élvezet ide vagy oda, válasszuk a funkciónak, pénztárcánknak legmegfelelőbb verziót és induljon a főzés!