KAPCSOLAT          AJÁNLATKÉRÉS

Blog

Dagasztógép kisokos

2017.05.27 12:08

Nagyszüleink idején a dagasztás még kézi erővel történt, azaz a háziasszonyok nagy erővel gyúrták össze a hozzávalókat, szívüket, lelküket beleadva készítették a kenyeret vagy a tésztát a család számára. Napjainkban ez is gépiesítve lett, köszönhetően főként egy német származású mérnöknek, Heinz Listnek, aki az első dagasztógépet kifejlesztette.

A speciális gépbe mélyesztett dagasztókar segítségével több vizet és levegőt lehet az masszába juttatni, így a tészta és belőle készült kenyér sokkal könnyebb állagú és szellősebb. Napjainkban, amikor mindig rohanunk és mindenre kevesebb idő jut, jó, ha van egy olyan gép, amibe csak bedobáljuk a hozzávalókat bekapcsoljuk, és csak a gép diszkrét csipogása emlékeztet arra, hogy a masina elvégezte feladatát. Az interneten rengeteg remek recept található, melyek kifejezetten gépiesített dagasztásra vannak szabva.

Miért jó a dagasztás?

A kelt tésztát készítése során dagasztani szoktunk, hiszen a lényeg, hogy a készülő masszába minél több levegő kerüljön, ami lazítja az állagát. A használt liszt lehetőleg szobahőmérsékletű legyen, nehogy megfázzon, vagy túl főjön a használt kovász. A liszt milyenségétől függően kell a dagasztást végezni, azaz például a búzalisztet elegendő csak 25-30 percig dagasztani, míg a nehezebb rozslisztet kétszer annyi ideig kell.

Ahhoz, hogy a tészta könnyű és szellős legyen, dagasztásos eljárást kell alkalmazni, melynek a lényege, hogy mély tálban vagy teknőben a hozzávalókat szépen összegyúrjuk, majd addig nyomkodjuk, dagasszuk, amíg az összetevők szépen összedolgozódnak. Fontos, hogy addig végezzük a műveletet, amíg a tészta teljesen sima nem lesz. Váljon le könnyen az edény faláról. Dagasztás után letakarva kelesszük egészen a felhasználásig.

A tészta dagasztásához kovászt szoktak készíteni, mely liszt, víz és élesztő felhasználásával készül, természetes élesztőgombákat, tejsav-, ecetsavbaktériumokat tartalmaz és segíti a tészta érését.

A manapság használatos dagasztógépek mindent elvégeznek helyettünk azonnal, vagy egy előre kiválasztott időpontra.

A dagasztógépeknél is vannak fokozatok, hiszen van, amelyik csak dagasztásra alkalmas, a bonyolultabbak pedig krémkeverésre és habkeverésre is alkalmazhatók.

Léteznek univerzális egy fokozatú robotgépek, modern, csúcstechnológiás rendszerek, melyek megfelelnek a felhasználók magas minőségi követelményeinek.

A piacon most két típus van jelen, a spirál- illetve a ferdekaros berendezés. A spirálkaros elsődlegesen keménytészták dagasztására alkalmas, míg a ferdekarosok bonyolultabb rendszert képviselnek, hiszen a dagasztás mellett krém- és habkeverésre is alkalmasak. A nagyüzemi használatra alkalmasak komoly vezérlőpanellel és hidraulikus emelőrendszerrel ellátottak,

Tudtad, hogy a dagasztógépet nem csak a konyhában használják, hanem az élelmiszergyártás számos egyéb területén?