Konyhai eszközök - Rendben vagy?
Képzeld el! Állsz a konyha közepén, főzöl, miközben hirtelen szükséged lenne vagy az aprítókésre, vagy egy merőkanálra, vagy bármire, ami éppen a konyhaszekrény egyik rekeszében lapul, békésen. Tudod, hogy az egyik fiókban van valahol, de valószínűleg rápakoltál egy csomó mindent, és esélyes, hogy soha nem fogod megtalálni, pedig pont ebben a pillanatban kellene. A következő másodpercben egy másik eszközre lenne szükséged, de esélyed a megtalálásra a nullával egyenlő.
Ugye érzed, hogy ez így nem mehet tovább? Pedig a megoldás a te kezedben van! Egy teendőd van: szabadulj meg minden haszontalan dologtól, lejárt élelmiszertől, helyet foglaló kacattól, sosem használt tányéroktól, babás mütyüröktől, leárazáson nagy lendülettel megvásárolt, sosem használ lomtól. Húzd ki a fiókokat, dobd ki az összes sosem használt - ezért valószínűleg méltatlanul elfeledett - lim-lomjaidat. Legyen rend és átláthatóság! Tedd félre a szentimentalizmusodat, és engedd el őket. A hasznos konyhai eszközök átlátható rendszerben történő tárolása megkönnyíti munkádat. Használj praktikus nagyságú tárolókat, rendszerezőket, melyekkel - ahogy szokták mondani - csak a képzeleted szabhat gátat a rendnek. Egy szervezetlen konyha, a haszontalan, soha nem használt eszközök sokasága megbéníthatja kreativitásodat, a legfontosabb pillanatokban zűrzavarhoz és kapkodáshoz vezethetnek. Legyél Te is profi, legyen három késed, de azok működjenek tökéletesen. Ne vessz el a fiókok és szekrények sokaságában! Használj könnyen kezelhető polcokat! Amit gyakrabban használsz, helyezd előre, a nagyobb dolgokat a szekrény mélyén helyezd el. Alakíts ki állomásokat, ahol azután az eltérő tevékenységeket végezheted.
Biztosan hallottál már a konyhai munka háromszögéről, ahol az egyes csúcsok a hűtő, sütő, mosogató területe, mely megkönnyíti a szakács mozgását a konyhában? Amennyiben többen dolgoztok a területen érdemes több speciális zónát kialakítani, tovább növelve ezzel a szervezettséget.
Hogy minden a helyén legyen, lógasd le az edényeket, majd használat, és a tisztítás után tedd vissza őket azonos helyre. Tárold a fűszereket egy fiókban, ha van, kedved és időd, rakd őket ABC-sorrendbe. Lehetőleg figyelj arra, hogy inkább sötét helyre kerüljenek, mint a tűzhely fölé, ahol sokkal gyorsabban tönkre mennek.
A funkcionális elosztás is megkönnyítheti az átláthatóságot, azaz ha a mérőkanalak a fűszerek mellett, a mérőcsészék az ömlesztett élelmiszer, a kis keverőtálak az olajok, ecetek mellett találhatóak meg.
Számos előnnyel jár, ha az élelmiszereket (liszt, cukor, só, bab, rizs, gabonafélék, magvak, tészták, lencse, csokoládé chips, kakaópor) minőségi tárolóban tároljuk, például a hatékonyabb helykihasználás, a bogár- vagy kártevőmentességért.
Ha megfogadod tanácsainkat konyhád valóban rendezett és átlátható lesz. Neked már „csak” főznöd kell.