Tudja miért érezni az étel illatát egy étterem közelében?
A cím mellé párosíthatjuk még azt a kérdést is, hogy miért nem érződik az étel illata az étterem benti részében. A válasz egyszerű, és az elszívóernyő használatával magyarázható.
A nagyobb vendéglátóipari egységek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy az ételek illata ne kerüljön idő nap előtt a vendégek orra alá. Tudjuk a kellemetlen érzést, amelyet sok konyha elkövet, hogy az egész étterem tele van a konyha illatával, hogy nem csak a rendelt ételt, de az egész napos főzés illatát érezzük a helyiségben. Ez rendkívül kellemetlen érzés, főleg akkor, ha kedvesünkkel egy romantikus vacsorát töltenénk el egy igényesebb helyen, majd az este folyamán szembesülünk azzal, hogy nem csak orrunk, de ruháink is kellőképpen megteltek a - finomnak ugyan finom – szagokkal. Általában ezzel a problémával inkább a kisebb, házi konyhát kínáló kifőzdékben találkozunk, amelyekre már számítunk is a betérés előtt, de egy igényesebb, valamit magára adó étterem már sokkal jobban foglalkozik a témával.
A konyhák és kifőzdék könnyen elkerülhetik ezt a problémát, ha a megfelelő elszívóernyő berendezést szereltetik be a főzőhelyiségbe. A pára és a gőz elszívása ugyanis rendkívül fontos, tudjuk ezt a saját otthoni kis konyhánkból is, miért lenne ez másképp a vendéglátóipari egységekben? Sőt, talán az is logikusnak hat mindenki számára, hogy a nagyobb étterem nagyobb konyhájába sokkal nagyobb és komolyabb berendezésre is van szükség.
A pára és a gőz elszívása azonban nem csak azért fontos, hogy az utcáról becsalogassuk a vendégeket, hanem azért is, mert a páralecsapódások, a zsíros foltok a falon, a meleg gőz a levegőben kiváló szaporodási helyként szolgál a baktériumok és gombák számára, amely nem csak a személyzet egészségére, de a vendégek egészségére is veszélyes lehet. A vendéglátóipari egységek higiéniájára egyébként már jogszabályokat is alkottak, amelybe a páraelszívás, a gőz elvezetése is bele tartozik.
Az elszívóernyő kifejezettek a nagyobb vendéglátóipari egységes számára készült, az éttermek, konyhák, büfék és pizzériák előszeretettel alkalmazzák, főleg azok a helyek, ahol nem kizárólag egy tűzhelyen főznek, hanem ahol erre több lehetőség is van. Az elszívóernyő használatának lényege, hogy azokat a szagokat, a párát és a gázokat, amelyek a főzés és sütés során keletkeztek a konyhában szakszerűen vezesse el a helyiségből. A páraelszívók és az elszívóernyő berendezés nem csak az éttermek, de a cukrászdák, a cukrász üzemek és a pékségek számára is kiválóak. Sőt, azok az üzemek és gyárak, ahol nagyobb mennyiségű pára szabadul fel, például a mosodákban is kiválóan alkalmazható a berendezés – bár ebben az esetben semmiféle ételszag nem fog érződni az utcán.
Az elszívóernyők rozsdamentesek, rozsdamentes acélból készülnek, hogy minél tovább használhassák őket, illetve, hogy könnyen tisztíthatóak legyenek. Egy konyhának a tisztán tartására nagy gondot kell fordítani, hiszen ezzel elkerülhetőek a bacilusok és gombák elszaporodása és elterjedése, ezzel pedig a különféle betegségek is kizárhatóak a konyhából és az étteremből. A konyhai higiénia azt is jelenti, hogy a páraelszívókat is folyamatosan tisztán kell tartani. Általában a nagy ipari elszívóernyő a labirint szűrőbetéttel vannak felszerelve, amely a kiváló elszívásért felel. Fontos, hogy ezek az elszívóernyők rendelhetőek falra és mennyezetre felszerelhető változatban is, tehát bármilyen is a konyha kialakítása nem kell többé a szagokkal küszködnie.
Használjon elszívóernyőt, hogy az utcán sétáló potenciális vendégeket bevonzza, és hogy a már helyet foglaló vendégeket ne zavarja ki.