KAPCSOLAT          AJÁNLATKÉRÉS

Blog

Kevés olyan alkalmi összejövetel, családi program vagy étteremlátogatás akad, melyek során ne jutna fontos szerep az édességeknek. Természetesen nem csak születésnapok vagy esküvő során kerülnek a torták, sütemények és különféle édesipari termékek az asztalra, hanem a hétköznapokban is. Napjainkban a cukrászat messze meghaladja azt a színvonalat, amelyet korábban képviselt, és igazi műalkotások születnek a szakemberek kezei között. Ehhez természetesen az is nagyon fontos, hogy a megfelelő cukrászati eszközök rendelkezésre álljanak. Nem csak háziasszonyként lényegesek ezek, hanem éttermi körülmények között is. A legjobb cukrászok nem érik be akármilyen cukrászati eszközök használatával, hiszen a végeredmény nagymértékben múlik azon, milyen felszerelésekkel született az meg.

Mindig is érdekelt a gasztronómia, és szabadidőmben gyakran sürögtem-forogtam a konyhában. Az évek múlásával rádöbbentem, hogy ez az a terület, ahol el tudnám képzelni a jövőmet. Egyetlen dolog volt csupán, ami mindig is nehezemre esett, ez pedig nem más, mint a zsíroldás. A helyzet csak romlott, amikor beszereztem otthonra az akkoriban népszerűnek számító fritőzt, melynek takarítása egy rémálom volt. Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon az éttermi konyhákon is ennyi vesződséggel jár az olajsütők takarítása? Kérdéseimre hamarosan választ kaptam, hiszen feladva addigi munkahelyemet, végre sikerült elhelyezkednek egy szállodai konyhán.

Vannak olyan konyhai berendezések, amelyek nélkülözhetetlenek a finomságok nagymennyiségben történő elkészítéséhez. Nem véletlen, hogy az olajsütők a büfékben, étkezdékben, kifőzdékben, ipari méretekben történő sütéshez, valamint a szállodai éttermekben is elmaradhatatlanok. Segítségükkel nem csak egyenletesen átsüthetőek a húsfélék, de a gyakran bizony minden második tányér ételhez szükséges krumpli is ízlésesen elkészíthető. Az olajsütők biztonságos megoldást kínálnak ahhoz, hogy a köretként fogyasztott sült krumpli, a rántott hús, a paprikás lisztben sült hal tökéletesen átsüthető legyen.

Káosz a konyhában? Nincs egyetlen szabad hely sem a munkálatok elvégzéséhez? Mindez háziasszonyként rendkívül bosszantó tud lenni. Míg azonban ennek hátulütőit maximum a család érzi meg, addig éttermi viszonyok között a vendégek elégedettsége múlhat azon, milyen gyorsan és hatékonyan kerülnek elvégzésre a felmerülő feladatok. Az eredményes munka számos tényező függvényeként alakul, így a berendezések és a munkaasztalok mérete, valamint azok elhelyezése rendkívül fontosak a gördülékeny munkavégzés érdekében. A konyhákban rendszerint helyet kapó rozsdamentes asztal többféle méretben elérhető, így mindenki megtalálhatja azokat a típusokat, melyek a konyha méretéhez és az ott megtalálható pultokhoz, felszerelésekhez a legjobban passzol.

Kevesen vannak, akik ne kedvelnék az olasz konyhát, hiszen a tésztaételek és a pizzafélék olyan finomságok, melyeket kivétel nélkül szívesen fogyasztunk. Bár a friss zöldségekkel készült ételek is gyakran helyet kapnak az olasz éttermek étlapján, de ha az igazi klasszikusokat vennénk sorra, akkor a bolognai spagetti minden bizonnyal ott szerepelne az élmezőnyben. Bár a boltok polcain többféle bolognai mártás alappal találkozhatunk, de azt őszintén bevallhatjuk, hogy ezek gyakorlatilag köszönőviszonyban sincsenek az eredeti bolognai spagettivel.

A darált húsos ételek mindannyiunk kedvencei közé tartoznak. A magyar konyhán túl számos nemzeti konyhai is előszeretettel használja a darált húst, melyből egytálételeket éppen úgy gyorsan az asztalra lehet varázsolni, mint tésztamártásokat, töltött finomságokat. A takarékos megoldások kedvelői választhatják a sertéshúst alapul, de a szárnyasok is igen közkedveltek a kímélő étrendet követők körében. Annak érdekében azonban, hogy mindig friss húsból készülhessenek az ételek, éttermi körülmények között nélkülözhetetlen a húsdaráló.

El tudja képzelni a konyhai tevékenységet elszívóernyő nélkül? Ha próbált már az olajszagban és az egyre növekvő páratartalom közepette minőséget kiadni a kezéből, akkor pontosan tudja, hogy milyen jó szolgálatot tesz a megfelelő helyre felszerelt elszívóernyő. A tapasztalatok azt mutatják, hogy erről éttermi körülmények között még kevésbé lehet lemondani, hiszen a többféle fogás, valamint a főzősorok folyamatos üzemelése bizony igencsak megkívánják az eszköz használatát.

A konyhai foglalatoskodásnak nem csak az ínycsiklandó ételek az eredményei, hanem sajnos ezekkel együtt a különféle szagok és persze a magas páratartalom is. Míg otthoni körülmények között mindezektől egy alapos szellőztetéssel általában megszabadulhatunk, addig éttermekben, szállodai konyhákon ez biztosan nem lehetséges.

Lágyan olvadó sajt, fenséges bazsalikom és oregánó illat, gazdag feltétek és ínycsiklandó látvány – igen, ez nem más, mint sokunk kedvence, a pizza! Az olaszországi gyökerekkel rendelkező finomság szállodák és éttermek étlapján is rendszeresen helyet kap, hogy a pizzériák gazdag választékáról már ne is szóljunk. Egy fárasztó munkanap után rendelhetjük házhoz, vagy beülhetünk kedvenc helyükre barátokkal, párunkkal, hogy átéljünk egy kicsit abból az élményből, amit egykoron a szicíliai családi pizzázók nyújtottak vendégeik számára. A többféle méretben kapható pizzasütő segítségével pillanatok alatt az asztalra varázsolható a kerek finomság, melynek napjainkban számos fajtáját ismerjük.

A minőségi borfogyasztás egyetlen olyan étkezésből sem hiányozhat, amely megérdemli egy palack felbontását. Asztaltársaságtól, étkezéstől vagy alkalomtól függően akár többféle bort is érdemes megkóstolni, hiszen így még inkább kihozható az egyes fogások íze. Az étkezés élménye azonban nem csak azon múlik, hogy milyen fogás mellé mely borra esik a választás, hanem a szervírozás és a bor hőmérséklete is fontos tényezőnek számítanak. Egy túlságosan meleg, vagy sokáig szellőztetett borral akár el is rontható egy egyébként fenséges étel, így a hűtésre mindig ajánlott fokozottan ügyelni, akár borhűtő segítségével.

A borfogyasztás a hazai gasztronómia szerves részét képezi. Sokan vannak, akik otthon ugyan csak ritkán engedik meg maguknak, hogy megigyanak egy-egy pohárral, de nyaralás, vagy étteremlátogatás alkalmával e téren is engedékenyebbek kicsit magukkal. S ugyanakkor valljuk be, nehezen elképzelhető egy ínycsiklandó falatokban gazdag vacsora úgy, hogy ahhoz ne társulna valamilyen igényes borfajta. Az élmény azonban nem csak azon múlik, hogy sikerül-e a megfelelő bort választani, hanem annak hőmérsékletén is. Nem véletlen, hogy a borhűtő ma már egyetlen szállodából, étteremből és konyháról sem hiányozhat.

A kenyér fogyasztásának története évezredes múltra tekint vissza. Lisztet körülbelül i. e. 2000 környékén állítottak elő először, s innentől szegények és gazdagok mindennapi ételének számított a kenyér. Az előállítás módját és a felhasznált alapanyagokat illetően sokat változott az alapélelmiszer az évezredek során, ám a kenyér szeretete mindmáig megmaradt. Bár az üzletek polcain számos szeletelt kenyér sorakozik, de ha saját magunk készítünk kenyeret, s tesszük ezt nagy mennyiségben, a minőséget sem elhanyagolva, akkor bizony jól ön a szeletelőgép, amellyel azonos vastagságú szeleteket varázsolhatunk a tányérokra vagy a kenyeres kosarakba.

A konyhai munkálatok során számos olyan terület adódik, amikor tésztakeverésre és dagasztásra van szükség. Mindez már akkor is rendkívül időigényes és megterhelő lehet, ha csak otthon szeretnénk kenyeret sütni, vagy tökéletes pizza tésztát készíteni, de ipari méretekben különösen sok akadályba ütközik a kézzel történő dagasztás. Mindannyian jól emlékszünk még arra, ahogyan nagyanyánk gondosan gyúrta a tésztát, és bizony igencsak komoly munka árán született meg az az alapanyag, melyből fenséges ételek készültek. Napjainkban már nem kell kézzel végezni a dagasztást, hiszen remek dagasztógép fajták állnak rendelkezésünkre ehhez.

Megeshet, hogy egy szállodában töltött hétvége vagy éjszaka után olyan költségek merülnek fel a fizetéskor, amelyekre egyáltalán nem számítottunk. Ilyen lehet a parkolási díj, a be- és kijelentkezés, az internet és a telefon vagy a minibár használata. Amikor megkapjuk a számlát, akkor nagy, kikerekedett szemekkel nézünk rá, hiszen még ha nem is számoltunk ki előre mindent, nagyjából tudtuk, hogy mire számíthatunk.

Elsősorban azt a kérdéskört kell letisztázni, hogy melyik konyhai gépekről is beszélünk pontosan, ugyanis általában a legkisebb és legnagyobb konyhai berendezések is megtalálhatóak a legkisebb konyhában is, és még a legnagyobb éttermi konyhából is hiányozhat néha ez-az.

Cikkünk címe kiválóan megcáfolható a manapaság nagy divatnak örvendő elektromos kenyérvágó kés ismeretében. Itt most nem a pékségekben található kenyérvágó gépekre gondolok, amelybe betesznek egy egész kenyeret, amely átcsusszanva az éles pengéken szeletekben kerül a zacskónkba, hanem azokra a kenyérvágó kés típusokra, amelyek elemmel, vagy kábellel, de elektromosan működnek. Valóban szükségünk van erre a szerkentyűre? Miért nem jó a hagyományos kézi kenyérvágó kés?

Talán triviálisnak tűnik, de igaz, hogy ha nem szakszerűen használjuk a konyhai késeket, akkor óriási balesetek születhetnek belőle, összevissza vagdossuk magunkat, az ujjaink még olyan helyeket is vérezni fognak, ahol soha nem gondoltuk volna, hogy kés elérhet a szeletelés közben. Higgyük el, Jamie Oliver is így kezdte, ám gyakorlással minden elsajátítható.

Szükség van egyáltalán egy háztartásban a húsdaráló gép használatára? Sokak szerint igen, sokak szerint felesleges. Az érvek pedig attól függnek, hogy ki talált már megbízható hentest.

Erre a kérdésre, több frappáns választ is felsorolhatunk, például azt, hogy a szakács, vagy a fűszerek, illetve a szeretettel készítés stb, ám most egy kissé ettől földhözragadtabbak maradunk és eláruljuk, hogy igazából maga a serpenyő teszi kiválóvá a benne készült ételeket. De milyen serpenyő? Tesszük fel a kérdést, hiszen az én serpenyőm se képes csodákra... Nézzük a legújabb technológiával készült serpenyőt, amely végre felváltja a régóta veszélyesnek vélt (és bizonyított) teflont.

A cím mellé párosíthatjuk még azt a kérdést is, hogy miért nem érződik az étel illata az étterem benti részében. A válasz egyszerű, és az elszívóernyő használatával magyarázható.

Egyszerűbb, mintha nem rendelkeznénk vele. Sok háztartásból hiányzik a konyhai mérleg. A frissen elköltözött leányok, a friss háziasszonyok számára nem egyszerű dolog az új konyhát felszerelni. Sok idő, mire minden a helyére kerül, mire rájövünk, hogy mire is van valójában szükségünk és mennyi idő, mire mindent beszerzünk. Megsúgjuk Nekik, hogy a konyha soha nem lesz tökéletes, mindig hiányozni fog valami, sőt, ha meg is van minden akkor is eszünkbe általában, hogy valamit szívesen lecserélnénk, újítanánk stb. Így működik a nő, sőt, egyszerűen így működik a magyar ember, ami van az általában nem jó, legalábbis nem elég...

A hőálló jénaiban készült étel nem csak ízletes, de látványos is! Nincs is annál jobb, amikor már a sütőből érzik az étel illata, majd kivéve az egy fantasztikus látvánnyal párosul. És bizony így van ez a kiváló hőálló jénai edényben, hiszen az üvegtál átlátszósága lehetővé teszi, hogy ne csak az étel tetejével kerüljünk szembe, de lássuk a „tartalmat”, a rétegeket is.

Tinédzser korban az olcsó tablettás bor is megtette, műanyag pohárból fogyasztva, a másnapi fejfájás sem izgatta a legényeket, de az idő múlásával a fogyasztott borok minősége is megváltozott, illetve egyre több figyelmet kaptak a körülmények is, amelyek természetesen a bor minőségét hivatottak megtartani. A minőségi borfogyasztásnak meg kell adni a módját. Nem elég a drága bort megvásárolni, a drága bor vásárlásával még semmire nem megyünk, ha azt például a legegyszerűbb vizes pohárba töltjük, vagy ha a fogyasztás előtt nem foglalkozunk a bor hőmérsékletével.

… az a kettő, pedig biztosan étteremben dolgozik. A legtöbb otthoni vacsora vagy ebéd alkalmával nem kerítünk nagy feneket a terítésnek vagy a tálalásnak, egyszerűen örülünk annak, ha a család tagjai időt tudnak szánni a közös étkezéshez. Egy átlagos napon a vizespohár mellé nem is nagyon kerül másmilyen pohár, sőt, sokszor az ünnepnapokon elfogyasztott bor vagy pezsgő is jobb híján a kiürített vizespohárból fogyasztódik. Pedig, sokkal élvezetesebb a megfelelő pohár, gondoljunk csak bele, mennyire imádjuk a borospohárból kortyolgatni az émelyítő nedűt, amikor egy étterembe látogatunk. Nem azt mondjuk, hogy mindenféle borhoz, koktélhoz, rövidhez és alkoholmenteshez legyen otthon pohárkészlet, de az alap darabokat azért illik beszerezni.

Szinte nincs már olyan konyha, ahol nem lenne megtalálható a hőálló jénai! A háziasszonyok nagy kedvencévé vált az elmúlt évtizedekben, főleg azóta szerzi be mindenkit, amióta a mikrohullámú sütő is aranykorát éli, hiszen az edényben könnyen melegíthetőek a mikróban az ételek. A hőálló üvegedény lényege és pozitívumai, hogy sütőben és mikróban is használható, nehezen hűl ki, mindemellett pedig gyönyörű esztétikai látványt nyújtanak a jénaiban tálalt étek. A praktikus és szép konyhai eszköz kiváló ajándék is a család és barátok női tagjai számára, különféle méretekben és formákban is elérhető, tehát biztosan nem lövünk mellé a vásárlással.

Nem mindig a legjobb ötlet a nagymama legrégebbi edényét használni... Sőt, nem elég egyszer beszerezni a legszükségesebb edényeket, fontos azokat néha lecserélni, újítani a konyhai eszközöket, konyhai kellékeket, hiszen nem is gondolnánk, de sokszor a régi – ebben az esetben – akár mérgező is lehet. Hiába az ételek egészséges elkészítése, ha az olyan edényben történik, aminek használata már veszélyes.

Szinte biztos, hogy Dobos József is először otthon kísérletezett a tortáival, miután elkészítette sokunk nagy kedvencét, a Dobos tortát. Szeretnéd, ha rólad is elneveznének egy süteményt, bár már azzal is megelégednél, ha a gyermekedet születésnapján saját készítésű, egyedi tortákkal lephetnéd meg? A cukrászmesterség sem akkor nagy ördöngösség, csak szeretni kell csinálni, szeretni kell az édeset, kreatívnak lenni és beszerezni az alap cukrász kellékek darabjait.

Nagyon fontos, hogy milyen felszereltségű a konyhánk! A főzés és az ételkészítés szinte művészetnek számít, nézzük csak meg a különféle mesterszakácsokat munka közben, nézzük a főzőműsorokat a televízióban! Csodálatos, hogy miket képesek létrehozni a konyhában. Az ételek tulajdonképpen ehető műalkotások: gyönyörűek, ínycsiklandozóak, az esztétikus tálalás is rásegít az érzékek beindításához és nem mellesleg rendkívül finomak, ízletesek.

A gyémánt a világ legkeményebb anyaga, és ezt közvetlenül követi a kemény porcelán. Épp ezért nem meglepetés, hogy a minőségi vendéglátós szektor a Bauscher professzionális étkészletek tartósságát részesíti előnyben. Több mint 130 év tapasztalata tükröződik minden egyes legyártott darabban. Ezért a Bauscher név a minőség pecsétjeként jelenik meg a termékek alján. A Bauscher minőség jelenti a Németországban gyártott kemény porcelánt, amit Európa legmodernebb gyártórészlegében készítenek.

Ahhoz, hogy mindennapjainkban a fagyasztott áruk biztonságban és a megfelelő higiéniai körülményeket betartva jussanak el a boltokba, és aztán konyháinkba, nélkülözhetetlenek azok az óriási hűtőházak, amelyek az ország több pontján üzemelnek. Ezek speciális ipari hűtő rendszerek használatával gondoskodnak arról, hogy mind a húsáruk, a félkész termékek, mind a zöldségek és gyümölcsök, valamint minden más fagyasztott áru a megfelelő elhelyezésben részesüljön az üzletekbe szállításig.