KAPCSOLAT          AJÁNLATKÉRÉS

Blog

Sokan esküsznek a csatos üvegre, hiszen tökéletes záródása miatt több területen is felhasználható a hétköznapi életben. A csatos üvegek többféle mintázattal és formában kaphatók a legkülönfélébb áruházakban, szupermarketekben.

Ma már nem csak a szabadban, hanem akár otthonunkban, a konyhában is grillezhetünk hála a grill serpenyőknek. Jó hírünk van azok számára is, akik nem csak nyáron szeretnének grillezni. A grill serpenyők segítségével évszaktól függetlenül készíthetjük el az egészséges grill ételeket az egész család számára. A szabadtéri sütéssel majdnem azonos a beltéri grillezés is. Persze ma már lehet venni grillezésre alkalmas komplett készüléket, de szép számmal akadnak olyan háziasszonyok is, akik beérik egy jobb minőségű grillserpenyővel.

Szinte nem létezik ma már olyan konyha ahol nem található serpenyő. Azonban egyáltalán nem mindegy hogy az milyen serpenyő és mekkora, milyen a színe és a minősége. Most hosszan sorolhatnánk a kívánalmakat, de tudjuk, hogy ahány ház annyi szokás.

A légkeveréses és grillezős sütők

A hőt egyenletesen és nagyon gyorsan képesek leadni a légkeveréses sütők, így egyszerre akár több ételt is megsüthetünk a különféle szinteken úgy, hogy egy étel se vegye át a másik illatát. Azt viszont érdemes megemlíteni, hogy a légkeveréses sütés minden esetben ki tudja szárítani az ételt, ezért ezt leginkább azoknál az ételeknél alkalmazzuk, amelyek kevésbé hajlamosak a kiszáradásra.

Ma már többféle sütő kapható és rengeteg étel elkészítésére alkalmasak. Olyan tűzhely is létezik, amely grillezésre is alkalmas. Manapság egyre elterjedtebb az elektromos sütő is. Ma már ezek segítségével számtalan sütési módot lehet kipróbálni és alkalmazni. Más néven az elektromos sütőket multifunkciós sütőknek is hívják, tekintve hogy grillezésre, alsó és felső sütésre valamint légkeveréses sütésre egyaránt alkalmasak. Előnyük a gázsütőkkel szemben, hogy nagyon gyorsan elérik a beállított hőmérsékletet és nem kell órákat várni a bemelegedésre.

Sokan vagyunk büszkék az örökségül hagyott étkészleteinkre, de azok tisztításáról és tárolásáról is gondoskodni kell. Az étkészleteket a szerencsésebbek az ebédlőben tarthatják az e célt szolgáló tálalószekrényekben, vitrinekben. Természetesen ez függ attól is, hogy kinek milyenek a lehetőségei. Sokaknak azonban csak a konyha marad az étkészletek biztonságos tárolására.

Nagyon sokan boldogan bontják ki az ajándékba kapott étkészletet, de még sincsenek teljesen tisztában a terítés szabályival. Most pár alapvető és fontos dolgot említenénk meg annak érdekében, hogy a gyönyörű étkészlet tényleg tündököljön az asztalon.

Most nézzük meg, hogy ha már kiválasztottuk a borhűtőnket az alapvető tulajdonságok alapján, akkor milyen extra tulajdonságokat kérhetünk vagy kereshetünk készülékünkhöz.

Magyarországon egyre többen kedvelik a bort és egyre többen vesznek részt különféle gasztronómiai fesztiválon is. A borkultúra elterjedésével sok háztartásban fontossá vált a borhűtő beszerzése. A borhűtő kiválasztásához kívánunk most tippeket adni, hiszen mind méretükben, mind pedig kialakításukban különböznek.

A kukta fazék a háziasszonyok segítsége. A kuktákat minden esetben jó minőségű fémből készítik, hiszen vastag falúnak és szorosan zárhatónak kell lennie. A forralás során gőz keletkezik és a kukta hivatott ezt a gőzt megőrizni, mivel így az ételek gőzben tudnak párolódni, puhulni. A magas hőmérséklet miatt a kuktában nagyon gyorsan elkészíthetők az ételek.

Ma már csak a pénztárcánk szabja meg számunkra, hogy melyik edényt válasszuk a főzések során. Sokan esküsznek a kuktára, az öntöttvasedényre és a teflonedényekre. Mindegyik más miatt és más ételek készítésére kiváló. Sok edény, időzíthető, távirányítható vagy akár programozható is, de természetesen vannak ennél egyszerűbb megoldások is.

Nagyon sokan kapásból elutasítják a dagasztógép illetve a kenyérsütőgépek használatát, amely a dagasztást és természetesen a sütést is elvégzi a háziasszonyok helyett. Ez egy ugyanolyan folyamat, mint a fritőz. Azt is sokan elutasítják pedig nagyon hasznos konyhai szerkezet. A gépek nem tipikusan hétköznapi igényekre lettek kitalálva, azonban a fejlődő és egyben rohanó világ bizony a gyártókat is rákényszerítette a lépésre. Egy szükséges lépésre, hiszen a háziasszonyok ideje is egyre kevesebb és fontos, hogy olyan konyhai gépek birtokában legyenek, amely több szabadidőt engedélyez számukra. Az ilyen igényeknek tökéletesen megfelelnek a dagasztógépek. Egy dagasztási folyamat, még ha gyakorlott háziasszonyról is van szó 3-15 percig is eltarthat.

Bizonyára sokan emlékszünk még, ahogy nagymamáink kézzel gyúrták a legkülönfélébb tésztákat. A levesbetéteket és a tésztákat mind kézzel gyúrták és nyújtották. Régen még a kenyér kemencében való otthoni kisütése is természetes volt. Ma már erre semmi szükség nincsen, hiszen a dagasztógépek ezeket a munkákat elvégzik helyettünk illetve sokan a kenyérboltokban teszünk szert minden reggel friss pékárura.

Mérgezés gyanújával került kórházba 23 rendőr a déli határvidéken 2016. január 3-án az ATV tudósítása szerint. Egyesek arra gyanakodnak, hogy a helyi MÁV konyháról származó ételtől lettek rosszul. A konyha ezt cáfolja, mert egy nap több száz embert látnak el a konyhából, és a 23 rendőrön kívül másnak nem volt panasza.

A konyhafelszerelés, mint olyan, tág fogalom, minden, ami egy konyhába kell, az tartozik ide. Korunk háziasszonyának már nagy szerencséje van, hiszen minden kapható, ami a konyhai munkát egyszerűbbé, könnyebbé teszi. Ráadásul minden konyhafelszerelésből milliónyi fajta van, így maximum az okoz nehézséget, hogy melyiket válasszuk ki az üzletek hatalmas kínálatából.

A szeletelőgép intézményét legtöbben csak a boltok húspultjából ismerjük. Ami természetes is, hiszen egy család csak a legritkább esetben vásárol szeletelőgépet azért, hogy a napi szalámimennyiségét felszelje.

A melegentartó pult jó szolgálatot tesz minden olyan helyen, ahol az étkeztetés önkiszolgáló, svédasztalos jellegű, vagy ahol nincs lehetőség azonnal tálalni az ételt. Kiválóan funkcionálnak olyan hotelekben, panziókban, ahol a reggeli, ebéd és vacsora két-három órás időintervallumra van szabva, ahol ezalatt az idő alatt akár több száz vendég is étkezik egyszerre.

Miket is sorolhatunk az edénykészlethez? Ide tartozik minden lábas, fazék, serpenyő, tepsi különböző bevonatokkal, amiket a háztartásban vagy éttermekben használnak. Gondoljunk csak bele pár generációval korábban nehéz vaslábasok álltak csak rendelkezésre, ami nagyon megnehezítette a főzést, sütést, a mai világban már sokkal könnyebb anyagokkal dolgoznak, ami nagy előrelépést jelentett az edénykészletek előállításában és használatában.

Egy szeletelőgép rengeteg időt és energiát spórolhat nekünk, otthoni konyhánkban pont úgy, mint egy jól menő étterem főzőhelyiségeiben. A szeletelés nem csak aprólékos és fárasztó, de veszélyes munka is egyben, ha nem figyelünk oda, vagy ha csak szimplán nincs elég gyakorlatunk benne. Könnyen megcsúszhat a kezünk a nedves, sikamlós héjakon, ráadásul például egy csípős vöröshagyma felett nem szívesen időzik az ember.

Kik is használnak a mai világban cukrászkellékeket?

Az egyértelmű, hogy a cukrászdákban szükség van cukrászkellékekre, de a mai világban egyre többen kezdenek újra otthoni sütésbe, mint a régi nagymamák, akiknek még nem állt rendelkezésre ennyi készen kapható édesség. Régi recepteket keresnek elő és kezdenek neki a cukrászati remekeknek, amik a cukrászdákban is méltón megállnák a helyüket. Nem csak háziasszonyok, hanem akár férfiak is egyre többen próbálják ki ezt a hobbyt. A családnak pedig kimozdulnia sem kell, ott vannak a finom sütemények, torták az asztalon, amiknek elfogyasztása örömmel tölti el a gyerekeket, vagy éppen az egész családot.

A tésztavágó nélkülözhetetlen eszköz minden tésztaszerető konyhájában. A tészta remek étel, hiszen ezerféleképpen elkészíthető, gyors és laktató. Variálható hússal, zöldségekkel, tejszínes vagy paradicsomos szósszal, nem csak főzhetjük, hanem süthetjük is, vagy akár salátaként is tálalhatjuk. Nem csupán a tésztaételek ezerfélék, hanem maguk a tészták is széles választékot kínálnak: nagykocka, spagetti, tagliatelle, orsótészta, és mindez csupán az egyszerű, kifőzni való tésztákból néhány. Ezen felül még ott vannak a gyúrt és kevert tészták, melyekből remek, ropogtatni való sós rudacskákat vagy finom, édes kekszeket készíthetünk.

A címben szereplő kérdésre nem egyszerű a válasz, mivel a kávéfőzőgép megválasztása nagyban függ attól is, hogy ki milyen kávét szeret. Talán nem is hinnénk, de még ma is sok háztartásban kotyogóban fő a kávé, és aki arra esküszik , le sem cserélné a jó öreg kávéfőzőjét semmi pénzért. Az is igaz, hogy méreg erős fekete fő egy ilyen békebeli kotyogóban, no de milyen legyen a kávé, ha nem fekete és erős? – gondolja az, aki így szereti eme éltető, sötét nedűt.

A zsúrkocsi története nagyon messzire nyúlik vissza. Alapvetően a szervírozás megkönnyítésére találták fel, mivel nagy felületen, esztétikusabban lehetett megvalósítani rajta az ételek, italok körbe kínálását.

A séfkés minden konyha alapja. Ha egyetlen jó minőségű szakácskéssel rendelkezünk, máris közelebb jutottunk a konyhaművészet mennyei trónjához. Egy megfelelő késsel megtanulhatunk mindent, amit a látványos főzőműsorok mutatnak nekünk, könnyen julienne-re vághatunk bármit, a répától kezdve egy fél disznón át a sushiig. Könnyedén és egyenesen nyeshetünk át minden akadályt, és mi lehetünk saját konyhánk császárai. Ezt a császárságot pedig boldogan megoszthatjuk mindenkivel, aki szeret enni, rendezhetünk nagy, többfogásos vacsorákat, vidám grillpartikat, kellemes beszélgetős délutánokat egy kis mártogatós finomsággal. Ezek az események azonban egyetlen jól irányzott suhintással kezdődnek, mégpedig a szakácskésünk suhintásával.

Reggelente a kávéscsésze az első tárgyak egyike, ami a kezünkbe kerül, és ez nem véletlen. A reggeli kávé nem csak a szervezet igényeit elégítheti ki, hanem az éppen ébredő lelket is simogatja. Rituálé, amely segít elindulni a gyerekekkel, serkenti a munkába igyekvő agyat, vagy csupán lehetőséget ad, hogy kiélvezzünk egy csendes pillanatot, miközben illatával otthont varázsol körénk.

Mik is azok a konyhai eszközök, amik a mai modern világban jelen vannak a háztartásokban, és hogyan segítik a háziasszonyt a mindennapi tevékenységeiben? A lábasokon, fazekakon, tálakon túl még számos eszköz van jelen a konyhánkban, ami nagy segítségére lehet mindenkinek.

Aki háziasszony, tudja, hogy a megfelelő mérőedény használata mennyire fontos a konyhában. Miért is ennyire meghatározó, hogy pontosan mérjük ki a hozzávalókat egy bizonyos étel vagy esetlegesen ital elkészítésnél? Ha valamit rossz mennyiségben mérünk ki, oda lehet az egész munkánk, amit előzőleg az elkészítésbe fektettünk. Pénz és idő, amik igen fontos tényezők manapság. Ezért is nem szabad úgy valaminek az elkészítéséhez fogni, hogy nem rendelkezünk ilyen eszközzel a háztartásban.

A konyhai mérleg az egyik olyan konyhai eszköz, ami nélkülözhetetlen mind a háziasszonyok, mind a szakácsok életében. E nélkül a mérőeszköz nélkül nem történik semmi a konyhában, hiszen az ételek elkészítése elképzelhetetlen anélkül, hogy a hozzávalókat pontosan ki ne mérjük. Természetesen vannak olyan egyszerű ételek, ami minden háziasszony, vagy séf kisujjában van, és csukott szemmel el tudja készíteni, de ezek a ritkább esetek, egy ünnepi étel, egy gasztronómiai műalkotás, egy finom sütemény elkészítéséhez óhatatlanul szükség van a konyhai mérleg intézményére.

Lágyan omló muffinok, havas tájat idéző kuglófok, gyümölcstől roskadozó gyümölcstorták és izgalmas pizza variációk. A sütőből számos olyan finomság kikerülhet, amely legtöbbünk kedvenceinek számít. Mindezek azonban korántsem lennének olyan népszerűek, ha nem a megszokott formában látnánk viszont őket.

Édességrajongó vagyok. Kár is lenne tagadni, hogy szinte alig akad olyan nap, amikor ne fogyasztanék valamilyen süteményt. Ugyan a kilókkal rendszeresen küzdök, de megtaláltam az életemben azt az egészséges egyensúlyt, amibe belefér a sütizés és az elhízástól sem kell tartanom. Rendszeres cukrászdalátogató vagyok, de otthon is szívesen kísérletezek a tortákkal, süteményekkel. Egy álmom vált valóra, amikor egy barátom betekintést engedett szállodai éttermének működésébe, és a kulisszák mögött figyelhettem meg, miként készülnek egy esküvő lebonyolítására. Elkápráztatott, hogy a cukrászati kellékek milyen széles tárháza áll rendelkezésre ahhoz, hogy valóban lélegzetelállító sütemények és torták szülessenek meg végül.