Blog
Amikor elkezded felszerelni a konyhát, egy idő után azt veheted észre, hogy egyszerűen belefáradtál a folyamatos döntéshozatalba. Ez érthető, hiszen a kínálatdömpingben nagyon gyorsan el lehet veszni, viszont nem szabad hagynod, hogy találomra kerüljenek a szekrényekbe, fiókokba a különböző konyhai kiegészítők.
Étteremtulajdonosként tudjuk, hogy igen nagy kihívás elérni, hogy az emberek minket válasszanak, amikor megéheznek. Elsőre legalábbis biztosan, hiszen nincs rólunk tapasztalatuk. Mi befolyásolja őket a döntésben és hogyan érhetjük el, hogy az egyik kedvenc törzshelyükké váljunk?
A konyhánk berendezésénél könnyen túlzásokba eshetünk, hiszen a háztartási eszközök kínálata kimeríthetetlennek látszik. Az alapkellékek és a kiegészítő termékek között különösen akkor fontos különbséget tenni, amikor szűkös a konyhánkban rendelkezésre álló hely. Lássuk, mi az, amit mindenképpen vigyünk haza és mit hagyhatunk a boltok polcain.
Cukrász és cukrász között több tekintetben van különbség. Míg egy amatőr csak bontogatja a szárnyait az ízekkel és a díszítésekkel kísérletezve, addig egy profinak egy meglehetősen bonyolult sütemény összeállítása és szemet gyönyörködtető dekorálása sem okoz problémát.
A bartendereknek nemcsak a koktélok alapanyagait, hanem az elkészítésükhöz használt eszközöket is jól kell ismernünk. Az egyik ilyen a shaker, amit egy pörgős helyen naponta akár több százszor használnak.
A pizza népszerűsége érthető, hiszen a választékban mindenki talál a saját ízlésének megfelelőt. A feltétek tárháza gyakorlatilag végtelen, a tésztára az ananásztól a sonkán át a pfefferóniig bármi kerülhet és persze a sajtok esetén sem csak egy alternatívából választhatunk.
Feltételezéseink lehetnek arról, hogy amikor a pék végzett a hajnalban induló munkájával, kisütötte az utolsó kenyeret, és kitakarította a kemencét, akkor a még forró kemencébe betette a csülköt a pékné, és ebédre elkészült a finom ebéd. A csülökkel sült a burgonya és a hagyma is, és a maradék hamu ellen érdemes volt lefedni.
Halloween itthon is egyre jobban elterjedt ünnep, az emberek szeretnek ijesztő, rémisztő jelmezekbe öltözni és édességeket gyűjtögetni. Ha rémisztő, Halloweeni partira készülünk, ügyeljünk arra, hogy ne csak a dekoráció legyen szuper rémisztő, de a nassolni valók és az édességek is! Bemutatunk 11 halloweeni édességet, melyet otthon elkészíthetünk, néhány cukrász kelléksegítségével.
Hazánkban is évről évre egyre népszerűbb lett a Halloween megünneplése. Külföldön a Halloween is pont annyira fontos ünnep, mint egy születésnap, vagy egy karácsony. Most már számunkra is ismerős lehet az ősz közeledtével a töklámpások és a különböző Halloween-i dekorációk a boltok polcairól.
Az éttermi étkezések etikettjének alapja, hogy tisztában vagyunk az evőeszközök helyes használatával, illetve azok elhelyezésével. Sokan nem tudják, de nem mindegy, hogy a fogyasztás után az étkészletet hogyan hagyjuk magunk után. Az evőeszköz elhelyezésével ugyanis jelezni tudunk a pincérnek anélkül, hogy félreértenénk egymást. Ezekkel az evőeszköz jelzésekkel azonban sokan nincsenek tisztába, így rengeteg olyan kellemetlen szituáció alakul ki, ami ennek köszönhető.
Legyen szó egy egyszerű, letisztult fehér tányérról, amit minimál minta ékesít, vagy egy retro étkészletről, az étel mindegyikben ugyanolyan finom lesz! Vannak olyan emberek, akiket egyáltalán nem érdekli, hogy miben tálalják az adott ételt, ám egyre több az olyan illető, akinek különleges egyénisége megmutatkozik az étkészletében is. Ők szó szerint rajonganak a különleges étkészletekért. A funkciójukat pedig nem zárja ki a dizájn, és ma már egyre több az izgalmas anyagú, színű, és formájú tányér.
A vágólap és a kés vonatkozásában is nagyszerűen helytáll a párosával szép az élet mondásunk, amely ez esetben konyhai megvilágításból érhető tetten. Habár szinte megállíthatatlan ütemmel változó, módosuló világunkban a gasztronómiai trükkök tárháza is szüntelenül bővül, mégsem feledkezhetünk meg arról, hogy ezek az újító szándékok minden esetben a tevékenységek könnyebbé tételét szolgáló módon lépnek képbe, értünk…
A pálinkás üveg egy olyan rejtélyes italt foglal magába, amelynek ízvilága összeköttetésben van a múlttal, valamint a kikoptathatatlan értékekkel. Jelenléte leleményes és alázatos tanúságtétel arról, hogy a régi még nem egyértelműen korba nem illő, hanem érett és sokak által nagyra becsült nívóval bír.
A „nagyszerű” jelzővel büszkélkedő találmányok között méltán foglal helyet a borhűtő, amely a belsejébe helyezett palackozott borok hőmérsékletéért vállal felelősséget.
A borok esetében egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a fogyasztási hőmérséklet. Akik a hagyományos jéggel, hideg vízzel való hűtés hívei, elmondhatják tapasztalataikat arról, hogy az éppen aktuális légmérséklet felmelegedése nagyban befolyásolja a hűtési eljárásokat. Igen ám, de az sem elhanyagolandó hozzáállás, hogy a hűtendő italokat mennyi ideig hagyjuk a jégben. Ez bortípusonként eltérő módon lép képbe.
Sokan megszokták a kiszáradt, túlsütött húsokat, jó az, mondják, én így szeretem, anyám is így csinálta, nem is tudják, milyen az, ha szaftos, puha és nedves. Ahhoz, hogy ezt az állapotot elérjük, egyetlen pillanatot kell elkapni: ebben segít egy olcsó, fiók sarkában is elférő eszköz, a maghőmérő.
Ki ne képzelte már el azt, hogy sok ideje van és mindenféle színes-szagos folyadékban, olajokban úszó magvakat rak el a spájza hűvös mélyére, amiket bármikor előkapva ízletes salátákat, ételeket készíthet a családnak, vendégeknek? A csatos üvegek nem csak a szemnek tetszetősök színes, ezerféle tartalmukkal, de nagyon hasznos kis tárgyak melyekben sokfajta romlandó ételt tárolhatunk. biztos mindenki látott már olyan filmet, amikor egy angol vagy amerikai kisváros cukorkaboltjában a kisgyermekek tátott szájjal nézik a sokfajta, színesebbnél-színesebb csatosüvegeket, melyekben az édességmenyország összes lakója megtalálható.
Régészeti leletek bizonyítják, hogy már a primitív törzsek is használtak valamilyen tárolóeszközt, mely legkorábban kőből illetve fából készült.
De vajon melyik volt előbb? A fazék vagy a lábos?
A grill serpenyő elnevezés hallatán, lehet, hogy sokunknak az ugrik be: Na, már megint egy újabb kacat a konyhában! Pedig nincs igaza a szkeptikusoknak, hiszen a grill serpenyő kiváló választás akkor, ha beltéren sem akar lemondani az ember kedvenc ételeinek grill-módon való elkészítéséről.
Biztos téged is mélyen érint az a probléma, hogy a frissen megvásárolt kávéd mire beérsz a munkahelyedre hideg fekete löttyé változik. Mi lehet erre a megoldás? Egy termosz talán?
Közeledik a nyár. Tehát éppen itt az ideje, hogy a lakásban összevissza lerakott, karácsonykor kapott díszszatyrok tartalmát végre rendszerezzük, felkészüljünk a nyári bulikra. Jó kis móka.
Elektromos vagy gázzal működő? Egy nagyobb beruházás előtt az ember százszor meggondolja, hogy mire költi el a pénzét, és a kiválasztott gépezet valóban a legjobb választás-e?
Mennyivel könnyebb dolga volt az ősembernek az evőeszközök használati sorendjének kitalálásában. Fogta bunkósbotját, fejbe csapta gyanútlan áldozatát, majd húsát a két kezével trancsírozva fogyasztotta el. Evőeszköznek, etikettnek még nyoma sem volt. Persze az evőeszközök fejlődése majdnem egyidős az étkezési kultúrával, tehát innen kellett fejlődnünk. Kezdetben kézzel ettünk, később - gasztronómiatörténetünk fejlődése során - nemcsak az evőeszközök palettája bővült/változott, hanem szabályok születtek az evőeszközök használatáról is.
A kukta használata reneszánszát éli napjainkban. Nagyanyáink tömzsi, néha fura hangot adó, sípoló, egyszer-egyszer robbanó kuktája, mára már egy szerethető háztartási eszközzé szelídült.
Nagyszüleink idején a dagasztás még kézi erővel történt, azaz a háziasszonyok nagy erővel gyúrták össze a hozzávalókat, szívüket, lelküket beleadva készítették a kenyeret vagy a tésztát a család számára. Napjainkban ez is gépiesítve lett, köszönhetően főként egy német származású mérnöknek, Heinz Listnek, aki az első dagasztógépet kifejlesztette.
Képzeld el! Állsz a konyha közepén, főzöl, miközben hirtelen szükséged lenne vagy az aprítókésre, vagy egy merőkanálra, vagy bármire, ami éppen a konyhaszekrény egyik rekeszében lapul, békésen. Tudod, hogy az egyik fiókban van valahol, de valószínűleg rápakoltál egy csomó mindent, és esélyes, hogy soha nem fogod megtalálni, pedig pont ebben a pillanatban kellene. A következő másodpercben egy másik eszközre lenne szükséged, de esélyed a megtalálásra a nullával egyenlő.
Főzéskor sok esetben különféle vegyületek oldódnak ki és főnek bele az ételünkbe, persze ez függ attól is, hogy milyen lábasban főzünk. Fontos figyelembe vennünk a lábasok falvastagság-anyagát is, amelyeknél a 18/10-es anyag minősíthető a legkiválóbbnak. Most pár edényről írjuk le amit összeszedtünk, bár ezek az egészségügyi kockázatok elkerülhetők, mégis azt kell mondanunk, hogy sokszor a divat hóbort előtérbe kerül és sokan nem foglalkoznak az egészségükkel.
Talán kevesen tudják, de régebben ezeket az edényeket lábosnak nevezték a késő középkori Magyarországon. Ezeknek az edényeknek tényleg volt lábuk. A belül barna mázzal bevont három lábbal rendelkező edény régen ideális volt a főzéshez. A nyílt tűzhelyeken használták, hiszen magát az edényt is be lehetett tenni a tűzbe.
Ma már sajnos megszoktuk, hogy csupa praktikus és kényelmes dolog vesz minket körül. A termoszról sem tudják sokan, hogy ki találta fel, vagy, hogy honnan ered. Ma már több mint 100 éve, hogy az első termosz napvilágot látott. Ugyanazzal a két egymásba ágyazott vákuum felülettel. Lehet üveg, fém és ma már műanyag is a termoszunk.
Ma már rengeteg féle és fajta termosz közül válogathatunk az üzletek polcain, ám nem árt tisztába lenni azzal, hogy némelyik csak a trendet követi, de teljesen alkalmatlan arra, amire megvásároljunk, azaz a meleg vagy hideg ital tárolására.
Az ételek tárolására és rendszerezésére nagyon sokan használnak csatos üveget, de most nézzük át alaposan, hogy mégis mit lehet tárolni ezekben a csodálatos üvegekben. Talán a legtöbben a fűszereket tárolják üvegekben, de sokan a különféle olajokat és talán még az ecetet is. Folytathatjuk a sort a sóval és a cukorral vagy akár a lekvárokkal is.