Blog
Az igazán jó étterem időnként variálja az étlapját, és előrukkol egy olyan fogással, ami korábban nem volt elérhető – de legalábbis él az aktuális szezon adta lehetőségekkel. Az étlapod kínálatát nemcsak zöldségekkel, hanem gyümölcsökkel is feldobhatod, hiszen a sütemények mellett a főfogásokban és előételekben is létjogosultságuk van. Ezúttal erre mutatunk néhány alternatívát.
Nyáron kiemeltem fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyassz, de ez nem azt jelenti, hogy csak a sima vizet választhatod. Sőt, vétek lenne, ha nem használnád ki a nyári ízek és színek nyújtotta lehetőségeket, hiszen a zöldségek és gyümölcsök szinte végtelen módon variálhatók. A következő ötleteket nemcsak akkor érdemes bevetned, amikor vendégeket vársz, hanem a hétköznapokon is.
A napsütéses hétvégék egyik legjobb családi, baráti programja egy szép vidéken tett kirándulás vagy túra. Amikor a hátizsák bepakolására kerül a sor, akkor nemcsak az olyan váratlan eseményekre kell felkészülnünk, mint az esetleges kisebb balesetek. Gondolnunk kell a megfelelő mennyiségű ellátmányra – ételekre, italokra –, és azokra az eszközökre, amelyek egyszerűvé teszik a szállításukat.
Nyáron a vendéglátóhelyeken érdemes kiemelt figyelmet helyezni a higiéniára, mert a melegben potenciálisan nő az ételekkel terjedő fertőzésveszély. Ennek pedig nemcsak a vendégek, hanem a jó hírünk is kárát látja. Mindegy, hogy szakácsként, cukrászként, vendéglátósként vagy pincérként dolgozol a területen, a következő szempontok segítenek abban, hogy elkerüld az esetleges kellemetlenségeket.
A tévhitekkel ellentétben a befőzésbe kortól, tapasztalattól és a konyhád méretétől függetlenül belevághatsz. Persze sokat segít, ha van egy jól bevált recepted és érzed magadban a lelkesedést – hiszen e nélkül inkább nyűgnek éled meg.
Időnként minden itallapra ráfér egy kis frissítés. Ez a kávékínálatra is igaz, amit egyszerűen kombinálhatsz a nyár ízeivel. A hőségre való tekintettel persze főleg jeges változatokban érdemes gondolkodnod. Íme, 3 ötlet, amivel bővítheted a kínálatot.
A nyár igazi csemegékkel kényeztet minket a konyhai alapanyagok tekintetében. Az évszakban termő zöldségek és gyümölcsök ráadásul nemcsak az ízükkel, hanem a színükkel is feldobhatják a tányérra kerülő fogásokat.
A nyári délutánokat vétek lenne a négy fal között tölteni. Hangulatos, mégis nyugodt program lehet egy finom bor társaságában kiülni a teraszra, amiből akár egy rögtönzött baráti összejövetel is kerekedhet. Feltéve persze, hogy fel vagyunk készülve minden ehhez szükséges kellékkel.
A nyár egyet jelent a zöldségek, gyümölcsök, és a könnyű ételek térnyerésével. Igen ám, de a jó idő nem csak az egészségesebb életmódnak kedvez. Hanem a baktériumok szaporodásának is. Most végigvesszük azokat az egyszerűen betartható szabályokat, amelyekkel elkerülhetjük a felmerülő fertőzéseket.
A sütés nem mágikus dolog, ha előttünk van egy recept, az ehhez szükséges alapanyagok és eszközök. A minőség egyik esetben sem mellékes, hiszen az ínycsiklandozó eredmény a tökéletes szentháromság teljesülésén áll vagy bukik.
Amikor végre a család legkisebb tagja is elég nagy lesz ahhoz, hogy egy asztalnál egyen velünk, felmerül a kérdés, milyen terítéket tegyünk elé. A kivételezést kerülve olyan tányérokat és evőeszközöket, amelyeket mi is használunk vagy inkább az ő méreteire szabott műanyag darabokat?
A porcelán jött, látott, és meghódította a világot. Már a megnevezése is különleges, hiszen vénuszkagylót, porceláncsigát jelent. De honnan indult útnak és minek köszönheti a népszerűségét a ma már hétköznapi tárgy?
A kerti partikat addig élvezzük, amíg a finom falatok el nem fogynak. Ezután egy kellemetlenebb feladat ár ránk: a romok és az eszközök takarítása. A jó hír, hogy sokat segít a helyzeten, ha tudjuk, milyen eszközökhöz nyúljunk, és hogyan álljunk neki a folyamatnak.
A piskótakészítés a cukrászalkotások alapvető eleme, ez azonban nem azt jelenti, hogy egyszerű műveletről van szó. Épp ellenkezőleg: ha nem figyelünk eléggé, akkor az eredmény csalódást okoz, és azzal a helyzettel szembesülhetünk, hogy az alacsony tésztát valamivel fel kell tuningolnunk ahhoz, hogy a süteményünk elég magas legyen.
Természetesnek vesszük, hogy a bevásárlás után bepakoljuk a hűtőbe a tejtermékeket, húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket. Annyira hétköznapi mozdulatról van szó, hogy sokakban fel sem merül, van-e bármi jelentősége annak, melyik élelmiszert hova tesszük vagy mindegy, hiszen így is, úgy is garantált a megfelelő hőmérséklet.
A grillszezon az első meleg tavaszi hétvégével hivatalosan is kezdetét veszi, de ha nem a megfelelő tudással felvértezve látunk neki a feladatnak, akkor könnyen elronthatjuk az eredményt. Annak érdekében, hogy a vendégek a grillezés királyaként – vagy királynőjeként – emlegessenek minket az első lépés a megfelelő eszköz kiválasztása.
A koktélok nem mennek ki a divatból, így egy valamit magára adó bárban elvárás, hogy legalább az alapreceptek legyenek az itallapon. Persze a klasszikus Long Island, Cosmopolitan, Margarita és Pina Colada felhozataltól elrugaszkodva törekedhetünk egy olyan választék kialakítására, ami eltér a város többi helyétől – ezzel könnyen törzshellyé válhatunk.
A bor és a pezsgő a vendéglátóhelyek leggyakrabban fogyasztott italai közé tartoznak, egy valamit magára adó hely pedig nem engedheti meg magának, hogy ne a megfelelő hőmérsékleten szolgálja fel a vendégeknek. A helyzetet némileg nehezíti, hogy nem mindegy a fajta: figyelembe kell venni a szőlőt, illetve az eljárást.
Vannak olyan emberek, akiknél csak egy finom reggeli után indulhat a nap, míg mások inkább e nélkül indulnak útnak. Mindegy, ki melyik tábort gyarapítja, a szállodában eltöltött napok alatt mindenki szívesen él a büféasztal nyújtotta lehetőségekkel.
Ha a lisztről van szó, akkor egyszerűnek tűnik a választás: egyszerűen lekapunk egy szimpatikus zacskót a polcról és már meg is vagyunk. Ennél azonban összetettebb a kérdés, hiszen a csomagoláson szereplő számoknak és betűknek jelentőségük van – ezek határozzák meg a felhasználásukat.
Napjaink egyik legnépszerűbb rendezvénytípusa az állófogadás, ami főleg az étkezésekre és a terem berendezésére egyaránt érvényes kötetlen hangulatnak köszönhető. De mitől lesz elégedett a megrendelő és milyen szempontok alapján alakul ki a vendégekben az ezzel kapcsolatos összkép?
Amikor otthon készítünk tortát, akkor először egy gyors fejszámolással meghatározzuk, hány szeletre van szükségünk ahhoz, hogy minden vendégnek jusson. Igen ám, de mindjárt utána jön a következő kérdés: ehhez mekkora tortaformát vegyünk elő?
A tortakészítés a cukrászat egy olyan szeletét jelenti, amelyben maximálisan kiélhetjük a kreativitásunknak. És nem csak akkor, ha esküvői költeményekről van szó. A szülinapos kaphat egy unikornis szarvval díszített tortát, egy évfordulón pedig akár egy fél virágoskert is kerülhet az alapra.
Amikor a gyerekek nőnek, nemcsak a ruháikat váltják le a nagyobb méretű darabok. Egyre több, a mindennapokban használt eszközzel barátkoznak meg. Ide tartozik többek között az étkezéshez használt kés és villa, valamint a cumisüveget felváltó pohár. Nem mindegy azonban, milyen termékeket adsz először a kezükbe.
Az ízlésesen megterített asztalhoz sokkal szívesebben ülünk le – nem csak az éttermekben. Mivel nem mindegy, milyen sorrendben kerülnek fel az étkészlet egyes darabjai, ezért most ehhez szeretnénk egy kis segítséget adni.
Egy nagyobb városban szinte minden sarkon belebotlunk egy kávézóba. Az alapvetően kínált ital mindenhol ugyanaz, mégis vannak olyan helyek, ahol nem tudunk leülni, míg a másik kong az ürességtől. Adódik tehát a kérdés: mitől lesz jobb egyik kávézó a másiknál?
A fából készült konyhai kiegészítők különösen jól mutatnak a rusztikus hangulatban berendezett konyhákban, de sokakban felmerülhet ezzel kapcsolatban a higiénia kérdése. Szerencsére vannak olyan alapszabályok, amelyek betartásával biztosan nem fognak problémát okozni a baktériumok.
A gyerekek étkeztetése az óvodákban, iskolákban igazi kihívás, hiszen otthonról mindegyikük más szokásokat és szájízt hoz. Ez persze nem vigasztalja azokat, akik az eléjük kerülő ételek elkészítéséről gondoskodnak nap mint nap. Szerencsére gyerekekről van szó, ezért vannak olyan trükkök, amelyeket bevethetünk annak érdekében, hogy minél több fogyjon a tányérjukról.
Honnan tudjuk, hogy igazi szakértő az, aki a pultban áll? Többek között onnan, hogy tisztában van azzal, melyik borvidéken milyen minőségűek a borok vagy éppen ismeri a whiskey és a whisky közötti különbséget – ugyanis egyik sem elírás.
A sütemények díszítésekor gyakran merül fel alternatívaként a virág, ehhez azonban nem kell rögtön a legközelebbi boltba vagy cukrászatba rohannod. Otthon is elkészítheted, ha van hozzá türelmed és lapul néhány alapvető eszköz a konyhai fiókodban. Az elkészítés egyébként egy viszonylag lassabb folyamat, de van néhány trükk, amivel gyorsíthatod a munkálatokat.